03_duurzaamheid-staat-centraal-bij-verbouwde-jumbo-winkel-in-bergen-op-zoom.jpg

Formules

Eerste circulair verbouwde winkel van Jumbo

BERGEN OP ZOOM – De Jumbo-winkel aan de Vogelaar in Bergen op Zoom is de eerste winkel van de supermarktketen die voor meer dan 80% circulair verbouwd en ingericht is. Vorige week heropende de supermarkt na een grondige verbouwing. Jumbo heeft met de circulaire verbouwing alvast kennis en ervaring opgedaan voor toekomstige verbouwingen.

Redactie |

Belangrijk bij de verbouwing was om materialen te gebruiken die of makkelijk te hergebruiken zijn of gerecycled kunnen worden. Om dat te bereiken hebben alle 1300 objecten in de winkel een materieelpaspoort met de samenstelling en instructie voor toekomstig hergebruik en recycling. Bij een volgende verbouwing wordt het dan eenvoudiger om te bepalen wat er met de objecten moet gebeuren.

Modulair
De winkelvloer bestaat uit demontabele en herbruikbare tegels, de stellingen zijn modulair en van zo min mogelijk verschillende materialen gemaakt. De isolatie van de buitenwanden is demontabel en gemaakt van natuurlijke vezelmaterialen. Maar ook bij het verwijderen van de oude inrichting is ter plekke al een scheiding gemaakt in materialen, waardoor 65% kon worden gerecycled.

Door gebruik te maken van moderne technieken als 3D-scans van de ruimtes kon het leidingwerk en de aansluitingen tot op de millimeter worden vastgelegd. Hierdoor konden inrichtingselementen als kassa’s, koelcellen en koelschappen kant-en-klaar worden aangeleverd en eenvoudig aangesloten. Dat maakte dat er minder monteurs aanwezig hoefden te zijn en dat scheelde weer in verkeersbewegingen en overlast.

02_duurzaamheid-staat-centraal-bij-verbouwde-jumbo-winkel-in-bergen-op-zoom.jpg

Energieverbruik
Volgend jaar wordt het dak gerenoveerd en worden er tegelijk 200 zonnepanelen geplaatst. Samen met een warmtepomp en het gebruik van restwarmte van de koelingen en het gebruik van led-verlichting wordt het energieverbruik van de winkel sterk gereduceerd.

Ton van Veen, ceo van Jumbo: “We hebben met Jumbo als doel dat onze gebouwen CO2-neutraal zijn in 2030. Naast allerlei energiebesparende maatregelen is circulair bouwen daarbij onmisbaar. Daarom is onze verbouwde winkel aan de Vogelaar in Bergen op Zoom zo ontworpen dat we producten, componenten en materialen later zo veel mogelijk kunnen hergebruiken of recyclen. Zo dringen we het gebruik van fossiele brandstoffen verder terug en verminderen stap voor stap onze CO2-uitstoot.”

Bron: Levensmiddelenkrant