jumbouniekaasdockaasenmelkveehouder.jpeg v.l.n.r.: Ron Krekels (algemeen directeur Uniekaas Holland), Guus Mensink (bestuursvoorzitter DOC Kaas), Leonie en Frans Zanderink (melkveehouders), Menno Wigtman (inkoopmanager Jumbo Supermarkten)

Formules

Jumbo verduurzaamt kaasketen

VEGHEL – Supermarktketen Jumbo is een langdurige samenwerking aangegaan met kaasmaker Uniekaas en coöperatie DOC Kaas om de hele keten voor haar huismerkkaas te verduurzamen. De eerste duurzamere melk is 4 april bij de aangesloten melkveehouders opgehaald en de kaas die hiermee wordt gemaakt ligt vanaf juni in de winkels.

Redactie |

Door de langdurige samenwerking kunnen melkveehouders van coöperatie DOC Kaas investeren in duurzamere productie van melk en dierenwelzijn. Met alle ketenpartners zijn integrale criteria opgesteld voor betere leefomstandigheden voor kalveren en koeien. Ook over zaken als de inzet van hernieuwbare energie, kruidenrijk grasland en reductie van CO2-uitstoot zijn afspraken gemaakt.

Thema’s
“De stap naar duurzamere kaas kunnen wij zetten doordat we, samen met de melkveehouders van coöperatie DOC Kaas en Uniekaas Holland, zijn uitgegaan van een integraal duurzaamheidsprogramma dat toegankelijk is voor een grote groep melkveehouders,” zegt Menno Wigtman, inkoopmanager bij Jumbo Supermarkten. “Het programma houdt rekening met een groot aantal thema’s dat op het melkveebedrijf samenkomt. De komende jaren werken we met onze ketenpartners aan de verdere verduurzaming van onze kaasketen.”

Bestuursvoorzitter Guus Menslink van coöperatie DOC Kaas: “De langetermijnketensamenwerking met Jumbo en Uniekaas Holland leidt tot verdere verduurzaming en toegevoegde waarde voor en door de hele kaasketen, daar zijn we trots op. Een groot deel van de bij ons aangesloten melkveehouders kan nu een volgende stap maken op het gebied van dierenwelzijn, natuur en klimaat en krijgt daarvoor een toeslag op de melkprijs. Dit draagt bij aan perspectief op de lange termijn, iets wat in deze tijden groot goed is voor melkveehouders.”

Bron: Levensmiddelenkrant