RIVM: ‘Extra maatregelen Nationaal Preventieakkoord nodig’

BILTHOVEN – Het RIVM stelt in een rapport een top tien extra maatregelen voor tegen problematisch alcoholgebruik en overgewicht. In de publicatie staat onder andere dat alcohol niet meer verkocht zou moeten worden in de supermarkt.

De overheidsinstelling zegt dat uit eerder onderzoek bleek dat de huidige afspraken in het Nationaal Preventieakkoord van 2018 niet genoeg zijn om de doelen voor problematisch alcoholgebruik en overgewicht te halen. Het huidige rapport is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en wordt aangeboden aan hetzelfde ministerie. Onlangs bracht de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) een rapport uit met soortgelijke maatregelen

De adviezen
Een van de ingrijpende adviezen is dat alcohol alleen nog maar door slijterijen verkocht zou mogen worden. Ook moet volgens de aanbevelingen gezonde voeding goedkoper worden, door bijvoorbeeld de btw op Schijf van Vijf-producten op te heffen. Een suikertaks op producten met toegevoegde suikers, extra belasting op ultra-bewerkt voedsel en een doorberekening van de kosten voor gezondheid en milieu genaamd ‘true pricing’ staat ook in de top tien.

Bron: Levensmiddelenkrant