Fabrikanten

RIVM: ‘Zout- en suikerinname nog steeds te hoog’

BILTHOVEN – De afspraken die het Ministerie van VWS in 2014 maakte met de voedingsindustrie om minder zout en suiker te gebruiken, hebben volgens het RIVM niet genoeg effect gehad. Nederlanders krijgen nu per dag enkel een snufje zout en twee suikerklontjes minder binnen.

Juan Kort |

Het RIVM onderzocht meerdere keren het geschatte effect van de afspraken. Uit het laatste onderzoek blijkt dat fabrikanten kleine stappen hebben gezet om minder zout en suiker te gebruiken, maar dat consumenten er nog steeds te veel van binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, beweert het rijksinstituut.

Minder
In zes jaar tijd is bereikt dat een volwassen persoon per dag gemiddeld bijna 0,5 gram minder zout binnenkrijgt, wat neerkomt op een snufje. Vooral in brood, vlees, kaas en soep heeft reductie plaatsgevonden. Een gemiddelde Nederlander consumeert nu 7,5 gram minder suiker per dag, twee suikerklontjes volgens de overheidsinstelling. Daarin is vooral winst geboekt door frisdranken, maar lopen melkproducten nog achter. Het effect van de afspraken over verzadigd vet is niet doorgerekend, omdat daar zijn te weinig afspraken over gemaakt, zegt het RIVM.

Norm
De norm ligt volgens het instituut nu op 6 gram zout per dag, een exacte norm voor suiker is er niet. Wel wordt geadviseerd om zo min mogelijk producten te consumeren waar suiker aan is toegevoegd. Maximaal 10 procent van de totale energie moet via verzadigd vet binnenkomen. Een volwassen Nederlander krijgt nu elke dag gemiddeld 8,7 gram zout en 114 gram suiker binnen via voeding. Om zout- en suikerinname voldoende te verlagen, moeten de afspraken met de voedingsmiddelenindustrie verder worden aangescherpt.

Levensmiddelenkrant verschijnt in week 21 met een special over reductie.

winkelwagentje.jpg