Johan Boeijenga: 'speling in ombouwperiode SdB'

INTERVIEW

ROSMALEN – De ombouwperiode van drie jaar voor de Super de Boer-winkels is niet heilig. Als de situatie er om vraagt, behoort een uitloop naar eind 2013 tot de mogelijkheden, vertelt operationeel directeur Johan Boeijenga van Jumbo in een interview met Levensmiddelenkrant.nl.

Boeijenga kan kort na zijn aantreden per 2 november al meteen vol aan de bak bij Jumbo. Als operationeel directeur is Boeijenga, in voorgaande jaren CEO van Ahold in Tsjechië en Slowakije, verantwoordelijk voor de operationele aansturing van de winkels en voor supply chain management.

Wist u van de plannen om Super de Boer over te nemen toen u voor het eerst met Jumbo sprak over uw huidige functie?
“Nee, dat wist ik toen nog niet. Wel dat Jumbo ambitieus was natuurlijk. Ik wilde terug naar Nederland, maar eigenlijk niet in de retail. Ik kan mezelf echter niet verloochenen. Jumbo is bovendien een mensgerichte organisatie, met veel ondernemers. Ook kun je met Jumbo echt een merk bouwen. Het is een formule dat differentieert en zich profileert.”

Op aandringen van Super de Boer heeft Jumbo de ombouwperiode teruggeschroefd van vijf jaar naar drie jaar. Is dat haalbaar?
“Gerekend vanaf het moment dat we in week 8 echt beginnen met de ombouw, zouden we begin 2013 klaar moeten zijn. Als de markt er om vraagt zou dat echter ook eind 2013 kunnen worden. Wij hebben richting Super de Boer aangegeven dat een periode van drie jaar haalbaar is, maar daar zit wel een marge in. Je kunt alles meteen ombouwen, maar we doen het per pakket. We willen gebied per gebied veroveren. Je moet de tijd nemen om het goed te doen. In dat ombouwproces kun je versnellen en vertragen.”

De franchisers van Super de Boer zitten in het middelste gedeelte van het ombouwproces. Velen willen echter zo snel mogelijk ombouwen.
“Ik heb inderdaad ondernemers gesproken die zeiden zo snel mogelijk om te willen bouwen. Er is een bepaalde fasering, maar voor de franchisenemers leveren we wel een stuk maatwerk. Niet dat ze, als ze recent hebben verbouwd, dat op korte termijn weer moeten doen. We werken overigens aan een nieuw conditiestelsel, dat we in week 12 van 2010 af willen hebben. De overname is een mooie aanleiding om het huidige conditiestelsel van de Jumbo-ondernemers te beoordelen en naast die van Super de Boer te leggen.”

Gaan er Super de Boer-filialen naar Jumbo-franchisers?
“De insteek is om van alle Super de Boer-filialen eigen winkels van Jumbo te maken. Het overdragen van filialen aan franchisenemers van Jumbo heeft momenteel niet de hoogste prioriteit.”

Het lijkt er op dat de Super de Boer-ondernemers liever overstappen naar Jumbo dan naar C1000.
“Voor de marktgebieden waarin sommige winkels zich bevinden, is het beter dat het C1000-winkels worden. Ik ben er zeker van dat C1000 de ondernemers daarvan kan overtuigen.”

Is er al zekerheid over wat er met de dc’s van Super de Boer gebeurt?
“Iedereen is gefocust op de winkels, maar we hebben alle activa en passiva gekocht. Retail drijft op zaken als it en logistiek. Wat Super de Boer op dit gebied heeft, is zeer bruikbaar voor ons. Met de dc’s in Beilen en Drachten gaan we dan ook door.”

Bron: