Picnic oneens met ‘leugens’ FNV

AMSTERDAM – De ochtend dat FNV voor een nieuwe actie naar het Picnic-hoofdkantoor in Amstedam op weg is, laat Picnic weten het oneens te zijn met de statements van de FNV. In een e-mail aan de pers noemt medeoprichter van Picnic Michiel Muller de hoeveelheid ‘onwaarheden en insinuaties’ van de FNV ‘aanzienlijk’.

Muller maakt in alle toonaarden duidelijk niet blij te zijn met de manier waarop FNV al langere tijd met Picnic omgaat. De online supermarkt is volgens Muller meerdere keren met de vakbond in gesprek gegaan, om er steeds achter te komen dat FNV slechts op ‘een show’ uit was. Muller zet een lijst uitspraken van FNV op een rijtje, met daaronder een weerlegging. Zo vindt Muller het personeel veel beter te vergelijken met webshop-personeel, wat een supermarkt-cao niet zou rechtvaardigen. FNV spande eerder een rechtszaak aan om een supermarkt-cao af te dwingen.

Vast contract
Muller laat verder weten dat er geen ZZP’ers werken bij Picnic, personeel marktconform per uur krijgt uitbetaald en vaste contracten wel degelijk worden ondertekent, maar dat meer vaste contracten binnen korte tijd niet te realiseren zijn. Lang niet al het personeel zit daar bovendien op te wachten, zegt Muller. De 10 miljoen die de directie in eigen zak zou steken “is nergens op gebaseerd en zet de Picnic-medewerkers op het verkeerde been”, aldus Muller.

FNV maakte daarnaast het statement dat gratis bezorging ten koste gaat van het salaris van personeel. Muller zegt dat kostenbesparing plaatsvindt in de efficiënte distributie, het feit dat er geen winkelpersoneel is en de inkoop op bestelling kan worden gedaan. “Om die reden is er geen voedselverspilling, hetgeen ook veel kosten bespaart.” Vervolgens komt ontslag van personeel ter sprake. Leden van FNV binnen Picnic zouden worden ontslagen, maar Muller ontkent dat. “Echt een onzinverhaal, framing van de FNV Echt een onzinverhaal, framing van de FNV”, zegt Muller, om daar aan toe te voegen dat ontslagen allen zijn gevallen door disfunctioneren en respectloos gedrag op de werkvloer.

Veiligheid
Personeel is volgens Muller wel degelijk tevreden over de werkschema’s en er heerst geen angstcultuur op de hubs van Picnic. “In het recent uitgevoerde halfjaarlijkse runnertevredenheidsonderzoek is specifiek gevraagd naar deze stelling en het personeel herkende zich er geheel niet in.” Volgens Muller worden de bezorgauto’s van Picnic ook steeds veiliger en de bestuurders verder opgeleid. De veiligheid op de werkvloer is niet in gevaar door versperde nooduitgangen en het ontmoedigen die vrij te maken met het oog op tijdbesparing, zoals de vakbond dat stelt. Muller: “Sancties op ‘niet opruimen’ zijn niet aan de orde.”

Picnic gaat vandaag niet in gesprek met de FNV, laat Muller weten. Muller: “De vorige keren dat de FNV langskwam werkte Picnic hier iedere keer aan mee, om er helaas elke keer achter te komen dat de vakbond niet uit is op een gesprek, maar alleen een show opvoert en dit illustreert met verdraaide of verzonnen feiten. Picnic werkt daarom vandaag niet mee aan het toneelstukje.”

Bron: Levensmiddelenkrant