Column: Status quo

Status quo is een uitdrukking uit het Latijn die zoveel als ‘bestaande toestand’ of ‘huidige gang van zaken’ betekent. In eerdere columns heb ik gezegd dat je je niet uit het veld moet laten slaan door mensen die neerbuigend doen over een functie als bedrijfsleider. Laat je niet beïnvloeden door mensen die statusgevoelig zijn.

Het begrip status is verbonden met dat van de pikorde, de rangorde van hoog naar laag die je aantreft bij mensen en dieren die samenleven in groepen. Waar pikorde van oorsprong een biologisch begrip is, is status een begrip uit de sociologie. Status is het sociale aanzien dat correspondeert en samengaat met een bepaalde plaats in de pikorde van een groep. Mensen die graag boven op de apenrots staan om daar hard op hun borst te slaan, zijn de allerergste. Mensen die graag willen weten wat voor werk je doet om je te kunnen inschalen of inschatten: laat ze links liggen. We leven in een wereld waarin dit veel te vaak gebeurt. Het zegt heel veel over de mensen die daar gevoelig voor zijn. Het zijn vaak oppervlakkige mensen.

Maar hoe blijf je gemotiveerd? Laat je nooit vertellen dat je iets niet kan. Of dat je niet goed genoeg bent om bepaalde dingen te doen. Mensen die niet in je geloven, moet je links laten liggen. Dat zijn de mensen die je klein willen houden om zichzelf groot te voelen. Denk erom, jij bepaalt of dat gebeurt, niemand anders. Ik heb in eerdere columns gezegd dat je bijvoorbeeld als bedrijfsleider ondergewaardeerd wordt. Kijk liever naar de status quo van iemand. Hoe is zijn toestand? Hoe is de stand van zaken in zijn leven? Veel interessanter dan een titel. Ik heb het zelf getest. Tegen iemand zeggen dat je secretaresse bent of directeur van je eigen trainings- en adviesbureau wordt nogal verschillend ontvangen. Best gek, want ik zou beiden kunnen zijn.

Het gaat veel meer over hoe jij je voelt in het werk dat je doet en hoe blij je bent met de collega’s om je heen. Is het allemaal nog een beetje leuk of baal je van je job? Alles moet duurzamer in onze branche, maar ben je voor jezelf wel duurzaam bezig of ben je alleen maar bezig met status vergaren? Ik word kotsmisselijk van mensen die alleen maar met dit laatste bezig zijn.

Milou Driesse
is directeur-eigenaar van PULSUS.NU en trainer/ docent Retail en Vers-detailhandel