Column: Trekken aan een dood paard

Indianen weten het: spring van je paard als het dood is en kies een nieuwe. Doen wij dat? Of blijven we trekken aan projecten die niet lopen? Hiermee refereer ik aan de discussie over statiegeld op pet-flesjes en blik. 

Tijdens de jaarlijkse Landelijke Opschoondag in maart rapen ook wij tientallen achteloos weggegooide blikjes en flesjes op. Ik ben geen voorstander van weer een statiegeldsysteem. De politiek wil het, terwijl er genoeg initiatieven zijn ontwikkeld. Toch blijven we met ons allen de natuur vervuilen. Conclusie: invoeren en stoppen met trekken. Laten we onze schaarse vrije tijd besteden om te zorgen dat we stoppen met het gebruik van nieuw papier en karton. Er moeten initiatieven komen naar fabrikanten, via onder andere onze supermarktformules, dat zij veel meer gebruik moeten maken van gerecycled papier en karton. Waarom artikelen verpakken in dozen van ‘nieuw karton’? Er wordt heel veel oud papier ingeleverd door particulieren en bedrijven. De prijzen zijn echter zo laag voor de inzamelaars, dat steeds meer partijen genoodzaakt zijn om met deze activiteit te stoppen. Ook ons oud papier gaat, jammer genoeg, mee met het restafval naar de verbrandingsovens. Niemand wil het meer komen ophalen, terwijl wij het niet mogen inleveren bij de plaatselijke vereniging die dit maandelijks in ons dorp doet. De bijdrage van de overheid van 5 cent per kilo vormt het struikelblok. De gemeente die het ophalen van oud papier heeft uitbesteed: “Het is bedrijfsafval en daar zijn wij als overheid niet verantwoordelijk voor.” Onze speciaalbakker Van der Grijn uit Groot Ammers kiest bewust voor het gebruik van gerecycled karton. Vreemd genoeg is gerecycled duurder dan nieuw. Maar toch maken ze deze keuze bewust, net zoals de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen. Zij willen echt bijdragen aan een beter milieu.

Dus inkopers van Nederland: stel de vraag aan jullie en onze leveranciers: hoeveel bomen moeten er gekapt worden om alles te verpakken? Vraag twee: zijn jullie bereid om de enorme hoeveelheid plastic verpakkingsmateriaal terug te dringen? Doelstelling: met elkaar ervoor zorgen dat er meer vraag naar oud papier komt, zodat er minder naar de verbrandingsoven gaat. Wij moeten en kunnen een enorme bijdrage leveren aan het hergebruik van oud papier.

Ad de Jong
is supermarktondernemer van Ad en Tineke’s Dagwinkel te Schoonrewoerd

Bron: Levensmiddelenkrant