Fusie op komst Philip Morris en Altria

NEW YORK - De Amerikaanse tabaksfabrikanten Altria Group en Philip Morris International voeren gesprekken over een fusie. Altria is verkoper van onder meer Marlboro-sigaretten in de Verenigde Staten, terwijl Philip Morris het merk Marlboro in het buitenland verkoopt.

Philip Morris werd in 2008 afgesplitst van Altria, mede onder druk van aandeelhouders. Nu zouden de bedrijven dus na ruim tien jaar weer bij elkaar willen komen door middel van een aandelenfusie. Het is overigens niet zeker of er een deal wordt gesloten. Een eventuele combinatie zou moeten worden goedgekeurd door de raden van bestuur, autoriteiten en aandeelhouders. Door samen te gaan zou een tabaksconcern ontstaan met een marktwaarde van meer dan 200 miljard dollar.

Op Wall Street zat de koers van Altria in eerste instantie flink in de lift door het nieuws. Later daalde het aandeel. Het aandeel Philip Morris verloor bijna 4 procent.

Dalende sigarettenverkopen
Philip Morris zou een belang van 58 procent in het gecombineerde bedrijf krijgen, terwijl Altria de rest in handen krijgt, aldus bronnen rond de zaak. Sommige analisten speculeren al langer dat de twee bedrijven kunnen fuseren, mede vanwege druk door dalende sigarettenverkopen.

Eind vorig jaar werd nog bekend dat Altria voor 12,8 miljard dollar een belang nam in de maker van elektronische sigaretten Juul Labs. Ook investeerde Altria flink in cannabis. Philip Morris doet goede zaken met zijn sigarettenvervanger IQOS, die tabak verhit in plaats van het te verbranden. Dit apparaat is inmiddels goedgekeurd voor verkoop in de Verenigde Staten.

Bron: ANP