Kipster en Lidl komen met legkip-rookworst

VENLO – Kipster brengt samen met Lidl Nederland een nieuwe rookworst op de markt. De worst is gemaakt van legkippen (hennen en hanen), en niet van de gebruikelijke vleeskippen. Vanaf vandaag is de worst, met 3-sterren Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming, verkrijgbaar in alle filialen van Lidl Nederland.

Voor de nieuwe rookworst worden legkippen én hanen gebruikt. Normaal gesproken worden die kuikentjes vergast omdat ze geen eieren leggen en niet genoeg vlees op hun botten hebben. Voor de eieren van Kipster worden geen haantjes vergast. Dankzij de samenwerking met Lidl Nederland groeien de haantjes op bij een biologische boer, onder zo goed mogelijke omstandigheden.

Klimaatneutraal ei
De legkippen van Kipster eten uitsluitend reststromen, zoals misbaksels uit grote bakkerijen. Voor hen wordt geen mais of soja verbouwd. Integendeel, ze gaan juist verspilling tegen door voedselresten om te zetten in eieren en uiteindelijk in vlees. Dit zorgt voor een extreem lage carbonfootprint en uiteindelijk een klimaatneutraal ei.

600 dagen
De legkippen die ouder dan 600 dagen zijn worden gebruikt voor de rookworst. Na die leeftijd zijn de eieren van de kip niet stevig genoeg om heelhuids bij de consument te komen. De hanen die in de rookworst worden gebruikt zijn ongeveer 110 dagen oud.

Voedselsysteem
Ruud Zanders, directeur van Kipster: “Als wij de broertjes van onze legkippen niet direct vergassen, maar grootbrengen om op te eten, dan geven we ze een functie in ons voedselsysteem. Per saldo hoeven er dan minder dieren gedood te worden voor onze vleesconsumptie, want een kilo van dit hanenvlees kan een kilo vlees van speciaal hiervoor gefokte dieren vervangen." Quirine de Weerd, senior manager Corporate Responsibility & Relations bij Lidl zegt: "Onderdeel van Kipster eieren is het vlees. Zo verkopen we niet alleen de eieren maar ook het vlees. We zijn blij dat het ons is gelukt dit vernieuwende artikel dit najaar op te kunnen nemen in ons assortiment."