Ontslagronde op komst British American Tabacco

LONDEN - Tabaksreus British American Tobacco (BAT) gaat voor het einde van het jaar wereldwijd 2300 banen schrappen. Het concern is ook in Nederland actief, maar of hier ook banen verdwijnen is nog niet duidelijk.

Een woordvoerster van BAT laat weten dat op dit moment geen mededelingen worden gedaan over de lokale impact van de reorganisatie. In Groningen werken volgens de website van BAT Benelux driehonderd mensen. De Nederlandse fabriek verwerkt jaarlijks 10 miljard kilo tabak.

De rookindustrie ziet zijn inkomsten uit sigaretten in gevestigde markten al langer teruglopen. Ook wordt de concurrentie steeds sterker. Daar komt bij dat de regelgeving voor alternatieve producten met name in de Verenigde Staten steeds verder wordt aangescherpt. Zo wil president Donald Trump strenger optreden tegen rookproducten met toegevoegde smaakstoffen, want die zijn gelinkt aan gezondheidsproblemen.

Alternatieven
BAT wil met de kostenbesparing geld vrijmaken voor investeringen in rookalternatieven als het populaire 'vapen', waarbij een nicotinehoudende vloeistof wordt verdampt, al dan niet met een smaakje. BAT mikt in de periode 2023/2024 op een omzet uit nieuwe rookproducten van 5 miljard pond, omgerekend 5,6 miljard euro.

De reorganisatie maakt deel uit van een programma om de onderneming te versimpelen. Daarbij wordt vooral gesnoeid in het management. Naar verwachting wordt een vijfde van de hogere functies door de reorganisatie geraakt. Vorig jaar waren wereldwijd 55.000 mensen in vaste dienst bij het bedrijf. Het totaal aantal medewerkers was nog een stuk hoger.

Bron: ANP