Overheid: kom met ideeën recycling

DEN HAAG - Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zet 80 miljoen euro apart voor ‘projecten die de circulaire economie bevorderen’. Staatssecretaris Sientje Veldhoven roept ook ondernemers in de voedsel- en supermarktbranche daarbij op ‘slimme ideeën’ aan te dragen.

Het kabinet stelt in totaal 80 miljoen euro beschikbaar voor circulaire innovaties de komende twee jaar. Daarvan is de helft beschikbaar voor een groot deel van het bedrijfsleven. Staatsecretaris Stientje van Veldhoven, van Infrastructuur en Waterstaat: “Het is mijn ervaring dat juist in het MKB heel goede ideeën bestaan. Ik zie daarvan nu al voorbeelden in heel Nederland. Bedrijven die uniformen verwerken tot handdoeken, of die een slim idee hebben om plastic verpakkingen voor tomaatjes in de supermarkt te vervangen voor kartonnen doosjes die zo bij het oud papier kunnen. Juist dat soort bedrijven wil ik ook oproepen om met voorstellen te komen.”

Klimaatakkoord
De andere 40 miljoen euro is bedoeld voor infrastructuur en ontwikkeling van kunststoffen en textiel. De overheid hoopt met dit initiatief het proces richting een groenere economie, zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs, te versnellen. “Een circulaire economie is belangrijk om efficiënter om te gaan met onze grondstoffen en om het klimaatakkoord van Parijs te halen”, zegt de Rijksoverheid in een persbericht. Geïnteresseerde partijen kunnen zich melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Nederland moet in 2030 voor de helft circulair zijn en in 2050 volledig.


Bron: Levensmiddelenkrant