Dirk van den Broek-klanten doneren aan Metakids

ALPHEN AAN DEN RIJN – Klanten van de supermarktketen hebben in zes weken een bedrag van 36474,37 euro gedoneerd aan de Stichting Metakids. De afgelopen zes weken konden de klanten hun statiegeldbonnen inleveren in de Dirk-winkels. Het was voor de eerste keer dat deze actie door Dirk werd gehouden.

Het geld wordt door Metakids gebruikt om onderzoek mogelijk te maken. “Door onbekendheid komt een diagnose vaak te laat”, vertelt Dominique Knaepen van Stichting Metakids, die onderzoek naar metabole ziekten bij kinderen steunt. “Terwijl deze ziekten juist in een zo vroeg mogelijk stadium opgespoord moeten worden om ernstige aftakeling of een vroege dood van kinderen te voorkomen. Meer onderzoek gaat hiervoor zorgen. Geweldig dat de klanten van Dirk dit mogelijk maken.”

Onderzoek
Er zijn volgens de stichting meer dan 1500 verschillende metabole ziekten. Dit zijn ziekten waarbij de stofwisseling niet goed werkt, waardoor voedingsstoffen niet goed worden opgenomen in het lichaam en afvalstoffen niet goed worden afgebroken. Hierdoor lopen organen als hart, hersenen en het zenuwstelsel onomkeerbare schade op. Maar 15 procent van deze ziekten is behandelbaar en ze behoren  tot de top-3 doodsoorzaken bij kinderen. Metakids wil ervoor zorgen dat binnen 10 jaar meer dan 50 procent van de ziekten behandelbaar zijn.

Bron: Levensmiddelenkrant