Jumbo bespaart plastic door nieuwe verpakkingen

NIEUWVEEN – Jumbo introduceert dit voorjaar nieuwe verpakkingen voor onder meer gehakt en champignons. De supermarkt zegt daarmee zo’n 300.00 kilogram plastic per jaar te besparen.

Vanaf 1 april wordt gemengd gehakt verpakt in een plastic zak in plaats van een schaal, een zogeheten flowpack. Voor een verpakking van 500 gram is 70 procent minder plastic nodig. Stapsgewijs worden alle Jumbo gehaktproducten dit jaar op deze wijze verpakt. De witte champignons van het Jumbo huismerk krijgen dit voorjaar een duurzamere verpakking. Een zogeheten topseal afsluiting komt in de plaats van de plastic deksel. Daarnaast wordt het blauw bakje vervangen door een transparante variant, die beter te recyclen is. De vernieuwingen sluiten aan op het streven van Jumbo om met minder en duurzamere verpakkingen de impact op het milieu te verkleinen en de afvalstroom te verminderen.

Aanpassingen
Vanaf dit najaar worden ook producten in andere categorieën met ander materiaal verpakt. Jumbo voert aanpassingen door binnen verschillende biologische vleesproducten, groenten en fruit. Dit voorjaar stapt de keten voor haar biologische aardappelen geheel over op papieren verpakkingen.

Samenwerking
Olaf de Boer, directeur commercie Jumbo: “Met deze en andere innovaties op het gebied van verpakken kunnen we een groot verschil maken. Er is steeds meer mogelijk om het gebruik van plastic te minimaliseren en daar leveren we onze bijdrage aan. Dit gaat verder dan het reduceren van het aandeel van plastic in onze eigen verpakkingen en zoeken daarvoor de samenwerking op. Zo nemen we deel aan een pilot binnen het Plastic Pact, om te onderzoeken hoe we voedselverpakkingen nog beter kunnen recyclen. Zo snijdt het mes aan twee kanten: we dringen én de hoeveelheid plastic afval terug én we zorgen voor uitbreiding van de mogelijkheden voor recycling”. Jumbo heeft als doelstelling om in 2025 minimaal 20 procent minder verpakkingsmateriaal te gebruiken in vergelijking tot 2019.

Bron: Levensmiddelenkrant