Plus-ondernemer Giel Smits is Gelderse provinciewinnaar

ZO2Z Award: ‘Consument ziet waar streekproducten vandaan komen’

CULEMBORG - Plus-ondernemer Giel Smits is geen onbekende waar het gaat om de uitreiking van de ZO2Z Awards. In 2009 mocht hij zich de beste supermarktondernemer van Nederland noemen. Ook dit jaar dingt de ondernemer uit Culemborg weer mee. Hij is erg enthousiast over deze award. “Deze prijs gaat over het beleid in je winkel en daarmee onderscheidt het zich van andere prijzen in de supermarktwereld. Wij zijn er trots op dat we met het beleid dat wij voeren provinciewinnaar zijn geworden.”

Een van de zaken die Smits heel belangrijk vindt, is het contact met de medewerkers. “Ik ben erg betrokken bij mijn personeelsleden. Zo is hun persoonlijke ontwikkeling heel belangrijk. Wat willen zij bereiken en hoe kunnen we dit stimuleren? Ook wil ik graag weten wat hen bezighoudt en of ik hen daarbij kan ondersteunen.”

Faciliteren
Naast betrokkenheid bij de medewerkers is Smits ook zeer begaan met de klanten. “Wij proberen de klanten te faciliteren door het assortiment op hun wensen af te stemmen. Zo hebben wij het ‘lekker eten, lekker drinken’concept waarin wij allerlei streekproducten aanbieden. Bijvoorbeeld brood van de beste lokale bakker en producten van landgoed Mariënwaerdt. In totaal werken wij met twaalf lokale leveranciers.” Ook is hij, samen met een school uit de buurt, bezig met het opzetten van een fietsexcursie langs acht van deze bedrijven. “Consumenten kunnen een route fietsen waarbij ze de leveranciers bezoeken en met eigen ogen kunnen zien waar onze streekproducten vandaan komen. De bedoeling is deze zomer met de excursies te starten.”

Steentje bijdragen
De betrokkenheid van Smits uit zich eveneens in zijn inzet voor de directe omgeving. “Wij organiseren en sponsoren activiteiten hier in de buurt. Het is belangrijk om ook op deze manier ons steentje bij te dragen.” Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk onderwerp. “Een aantal jaar geleden hebben wij zonnepanelen geplaatst. Die worden nu vervangen voor betere exemplaren die meer energie opleveren.” Verder maakt hij gebruik van een warmteterugwinsysteem om zijn winkelvloer te verwarmen. “De warmte die vrijkomt bij het koelen en vriezen hergebruiken wij.”

Bron: ANP