cigarette-gce29e16bb_1920.jpg

Ondernemers

Overheid moet vergunningenstelsel tabaksverkoop invoeren

DEN HAAG – De Nederlandse overheid moet met een vergunningenstelsel komen voor de verkoop van tabak. Ook moeten gemeenten het aantal tabaksverkooppunten per wijk kunnen bepalen. Dat was de strekking van een motie die 14 maart in de Tweede Kamer is aangenomen. De motie zou een streep door de plannen van supermarktondernemers kunnen zijn die zelf een tabaksspeciaalzaak willen beginnen.

Redactie |

In eerste instantie werd de motie van de Kamerleden Kuik (CDA) en Van Esch (PvdD) nog door staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontraden. Hij was meer voor landelijke beleid als het gaat om de vestiging van tabaksspeciaalzaken. Er werd nog een motie aangenomen die de staatssecretaris dwingt om de verantwoordelijkheid bij gemeenten neer te leggen als het gaat om beperken van nieuwe tabakszaken. Andere moties die werden aangenomen riepen op om verpakkingen van e-sigaretten en de e-sigaretten zelf verplicht een neutraal uiterlijk te geven en gerichte voorlichting aan jongeren te geven over het gebruik van vapes.

Vorig jaar openden een aantal supermarktondernemers een eigen, afzonderlijke tabaksspeciaalzaak naast of in de buurt van hun supermarkt. Ze proberen hiermee de klanten die nu nog tabaksartikelen kopen in de supermarkt ook na het verbod op verkoop aan zich te binden. Als de staatssecretaris later dit jaar met de plannen komt, kan dat wel eens moeilijker worden voor ondernemers om dit te doen.

Bron: Out.of.Home Shops / Levensmiddelenkrant