Formules

Fabrikanten

Plus kijkt terug op tien jaar samenwerking met Fairtrade Nederland

UTRECHT – Plus werkt al tien jaar samen met Fairtrade Nederland en dat begon allemaal met de verkoop van de Fairtrade banaan. Inmiddels dragen meer dan vierhonderd huismerkproducten het Fairtrade keurmerk. Door de verkoop van Fairtrade producten zorgt Plus ervoor dat via de Fairtrade minimumprijs en –premie, boeren op een duurzamere manier kunnen produceren en hun positie kunnen versterken. Plus kijkt terug op de afgelopen tien jaar.

Lisa van der Linden |

Eric Leebeek, commercieel directeur bij Plus: “We waren de eerste supermarkt in Nederland die een 100 procent switch maakte door 10 jaar geleden alleen nog maar Fairtrade bananen te verkopen. Met ruim 400 huismerkproducten bieden we nu het grootste Fairtrade assortiment van alle Nederlandse supermarkten. Het laat zien dat we een duurzamer en steeds eerlijker assortiment belangrijk vinden en hier echt keuzes in maken. En daar gaan we natuurlijk mee door. Samen met onze strategische partner Fairtrade Nederland blijven we ons inzetten zodat boeren en arbeiders wereldwijd een betere kans in de handelsketen krijgen.”

Premie
Onder de 400 huismerkproducten zijn ook alle koffie en thee-artikelen die Fairtrade gecertificeerd en klimaatneutraal zijn. Klanten van Plus hebben de afgelopen 10 jaar bijna 10 miljoen kilo koffie gekocht. Dat zijn 2.000.000 pakken koffie (van 500 gram) waarmee 133.000.000 kopjes koffie zijn gezet. Hierdoor heeft Plus alleen al door de verkoop van haar huismerk koffie, ruim 5 miljoen US dollar aan Fairtrade premie gegenereerd. Daarnaast hebben klanten voor 767.327 kilo aan thee gekocht en daarmee 383.663.500 kopjes thee gezet. Hierdoor is er nog eens 383.667 US dollar aan Fairtrade premie afgedragen. Alles bij elkaar opgeteld levert 10 jaar koffie en thee verkoop een bedrag van ruim 5,5 miljoen US dollar aan afgedragen Fairtrade premie op. Peter d’Angremond, directeur Fairtrade Nederland: “Plus toont duurzaam leiderschap om waar mogelijk voor Fairtrade certificering te kiezen. Door de verkoop van zoveel Fairtrade producten zorgt Plus voor een substantieel beter inkomen voor boeren waardoor ze kunnen werken aan een betere toekomst. Tevens zorgt PLUS ervoor dat voor Plus-klanten de duurzamere keuze de standaard keuze wordt. We zijn er trots op dat we al meer dan 10 jaar intensief met Plus samenwerken om handel eerlijker te maken. Tegelijkertijd blijven er voldoende uitdagingen om samen aan te werken.”  

Bron: Levensmiddelenkrant

plus-fairtrade-producten-44.jpg