Lieferbot gross.jpg

Buitenland

Rewe introduceert AI bezorging

HAMBURG-EIMSBÜTTEL – Het straatbeeld van de Hamburgse wijk Eimsbüttel zal de komende weken worden opgefleurd door een nieuwe buurtbewoner. Duitse supermarktketen Rewe test drie autonome bezorgrobotjes die digitale bestellingen gemakkelijk en snel naar de klant kunnen brengen.

Yentl Bocxe Strik |

De rijdende winkelmandjes zijn voorzien van 360-graden camera’s en worden bestuurd door kunstmatige intelligentie vanaf de centraal gelegen Rewe winkel naar de voordeur van de klant. De boodschappen kunnen middels een eerder ontvangen code worden vrijgegeven. De ‘Lieferbot’ heeft de grootte van een bierkrat, en heeft een bewegingsradius van ongeveer 3 kilometer. Met een respectievelijke snelheid van zo’n 6 kilometer per uur manoeuvreert het karretje zich over het trottoir, om de boodschappen binnen een uur af te leveren.

Wanneer de klant een digitale bestelling plaatst, wordt deze in de Rewe winkel bij elkaar gepakt en in de bezorgbot geplaatst. Het reguliere assortiment van de winkel kan worden bezorgd door de robot, met enkele restricties. Het maximaal laadvermogen is 14 kilogram. Producten waarbij leeftijdscontrole nodig is kunnen niet worden bezorgd, evenals vlees en diepvriesproducten en medicijnen.

De test is en samenwerking met TÜV Süd, de stad Hamburg en de startups Cartken en LastMile, en zal in totaal drie maanden duren.

Bron: Levensmiddelenkrant

Lees meer over: