iStock-1580373175.jpg

Achtergrond

Terugblik 2023: belangrijke momenten op een rij

NIEUWVEEN – Het jaar zit er bijna op, tijd voor een overzicht van het afgelopen jaar. Wat gebeurde er in 2023? Dat was een hele hoop, maar om je nog even mee te nemen in de afgelopen maanden zet Levensmiddelenkrant een aantal belangrijke momenten van dit jaar voor je op een rij.

Lisa van der Linden |

AH Jan Linders
Een paar weken na de bekendmaking dat Jan Linders verder gaat als franchisenemer van Albert Heijn, geeft Jonas Linders (kleinzoon van de oprichter van Jan Linders) een uitgebreid interview in het Financieele Dagblad (FD). Daarin vertelt hij over de weg naar de samenwerking met AH. “We moesten elk jaar onze volledige winst investeren in het bedrijf om iets meer schaal te krijgen, om het DC up-to-date te houden, om de winkelformule aan te passen. Dat is niet gezond”, aldus Linders. 

Gezonde tussendoortjes
Dirk kiest ervoor om in alle 131 winkels alleen nog maar gezonde tussendoortjes aan te bieden bij de kassa. Eerder stopte de supermarktketen al met de verkoop van ongezonde producten als impulsaankoop bij de kassa. 

Coöperatie
Plus en Coop hebben hun eerste jaar als nieuwe coöperatie succesvol afgesloten. De consumentenomzet kwam uit op 4,7 miljard euro en het marktaandeel zit op ruim 10 procent. 

Digitaal
Albert Heijn, Jumbo en Lidl staan in hun sector in de top als het gaat om vooruitgang op het digitale vlak. Ze staan op de ranglijst Digital Leaders van management- en technologieadviesbureau Bearingpoint. 

Pieter Pot
Pieter Pot is begin 2023 van de ondergang gered door de eigenaren van de Delicatessenfabriek. Zij hebben de aandelen van Pieter Pot overgenomen. Jouri Schoemaker en Martijn Bijmolt, oprichters van het concept, concluderen na vier jaar, een investering van 9 miljoen euri in 2021 en meer dan 50.000 klanten dat het systeem niet rendabel is. Toch was deze redding niet voldoende, zo bleek in december. Het bedrijf werd failliet verklaard. 

100 jaar Poiesz
De Friese supermarktketen Poiesz vierde dit jaar het 100 jarige jubileum. Levensmiddelenkrant sprak met algemeen directeur Piet Smit over de huidige ontwikkelingen bij de formule én de toekomst. 

Nutri-score
Na lang wikken en wegen is dit jaar door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besloten dat het voedselkeurmerk in Nederland de Nutri-score gaat worden. Dit gaat in per 1 januari 2024. 

Statiegeld
Er gebeurde afgelopen jaar weer een hoop op het gebied van statiegeld. Blik kwam erbij, en dat betekende dat ondernemers hun emballage anders moesten inrichten. Een apparaat erbij óf investeren in een machine die alle flessen en blikjes kan innemen. We spraken erover met Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur bij het Afvalfonds Verpakkingen. 

Jubilerend FSIN
Het Foodservice Instituut Nederland vierde dit jaar haar 20-jarig bestaan. Samen met Inga Blokker, FSIN-directeur, blikte we terug op die 20 jaar maar keken we ook vooruit. Wat staat de branche te wachten? 

Prijsverlagingen
Ook dit jaar steeg de inflatie en dat betekent nog meer prijsverhogingen. Desondanks doet Superunie er naar eigen zeggen alles aan om boodschappen betaalbaar te houden. Said Belhassan, cfo bij de inkooporganisatie, gaat dan ook keihard de onderhandelingsgesprekken in. Onvoorbereid bij Belhassan aan tafel komen is geen optie.

Karin Bloemen
In de printeditie van week 49 sprak Levensmiddelenkrant met niemand minder dan Karin Bloemen over iconische merken. Wat stond er vroeger bij haar op tafel en nu nog steeds? 

Magische grens
En we hebben het jaar afgesloten met Spar-ceo John van de Ent. Samen hebben we teruggekeken op 2023, wat waren de hoogtepunten van Spar en hoe gaat de organisatie om met alle uitdagingen in de branche? Maar ook: wat gaat 2024 voor jaar worden? Van de Ent hoopt op een rustig jaar. 

Levensmiddelenkrant wenst je een fijne jaarwisseling en een mooi 2024!

Bron: Levensmiddelenkrant

 

Lees meer over: