gvo-240418-069.jpg Foto: Gerard van Oosbree/Levensmiddelenkrant.

Vakcentrum: toekomst detailhandel onder druk

WOERDEN – Retailers, waaronder zelfstandige supermarktondernemers, hebben ondersteuning nodig om in de toekomst een veerkrachtige detailhandel in stand te houden. Het verdienmodel staat onder druk en er is geen ruimte voor investeringen. Dat kwam naar voren tijdens de algemene ledenvergadering van Vakcentrum, de brancheorganisatie van zelfstandige retailondernemers.

Redactie |

De komende jaren moeten Nederlandse winkeliers ongeveer 1,7 miljard euro investeren in verduurzaming, digitalisering en talentontwikkeling. Omgerekend is dat zo’n 1,2% van de omzet. Bij veel winkeliers, waaronder de supermarktondernemers, is de nettomarge niet veel hoger dan dat percentage. En die krappe marge staat onder druk door stijgende kosten voor personeel, huur, energie en inkoop.

Steeds lastiger
Patricia Hoogstraaten, directeur Vakcentrum: “Onze leden geven aan dat het steeds lastiger wordt het hoofd boven water te houden. Dat zit in oplopende kosten op tal van fronten, ook naast de huur, de lonen en de energieprijzen. Het gaat ook om de lokale ozb of nieuwe maatregelen rond dierenwelzijn, van extra kosten rond cybersecurity tot strengere eisen en dus hogere kosten van de toetsing van de arbeidsomstandigheden. Ondernemers hebben het gevoel dat het maar blijft stapelen.”

Concrete voorstellen
Hoogstraaten krijgt bijval vanuit MKB Nederland. “We krijgen uit meerdere sectoren te horen dat het niet meer rond te rekenen is”, zei MKB Nederland directeur Leendert Jan Visser. “In het hoofdlijnenakkoord van het kabinet staan zaken die verbetering kunnen brengen, maar het probleem is dat er geen concrete voorstellen naar de Tweede Kamer komen. Het schort aan daadkracht. Terwijl er echt iets moet gebeuren. Het nettoloon voor werknemers moet omhoog, zonder dat de loonkosten voor de werkgever stijgen. Ondernemen moet ook lonen. Hoe kan het zijn dat een ondernemer over zijn inkomen meer belasting betaalt dan een werknemer?”

Actieprogramma
Om retailers te ondersteunen met de noodzakelijke investeringen in verduurzaming, digitalisering en talentontwikkeling is het actieprogramma Retail in Transitie opgezet. Hierin werken werkgevers- en werknemersorganisaties, zoals Vakcentrum en vakbond CNV samen. Een van de onderdelen is een roadmap die onder andere voorziet in een effectieve samenwerking tussen brancheorganisaties, overheden en onderwijs.

Hoogstraaten: “Voorheen waren we hierover met name in gesprek met de minister van Economische Zaken. We gaan dat verbreden. We gaan ook andere ministeries, zoals Klimaat en Groene Groei en Infrastructuur en Milieu, betrekken. Zo kunnen we bereiken dat we samen zo effectief mogelijk werken aan de drie transities en zoveel mogelijk kosten besparen. Dit is belangrijk omdat een steeds groter wordend deel van het MKB veelal niet de ruimte heeft om extra aanvullende investeringen te doen. De winkeliers verdienen ondersteuning gezien hun belangrijke rol. Naast hun economische waarde leveren zij een onmisbare bijdrage aan de vitaliteit en leefbaarheid van steden, dorpen en kernen.”

Bron: Levensmiddelenkrant