Westland11final (1).jpg Uitgeroepen worden tot Gouden Partner, daar hebben ze bij Westland wel kaas van gegeten! Het team is duidelijk blij met de prijs. (Foto: Pauline Smale)

Awards - Gouden Partner

Westland: ‘De kracht van Westland ligt in merk en innovatie’

HUIZEN - Familiebedrijf Westland is al meer dan 85 jaar een begrip in de Nederlandse retailkanalen. Het bedrijf, bekend van de merken Maaslander en Old Amsterdam, speelt al jaren in op de veranderende klantbehoeften, waardoor de kazen van Westland de weg naar de consument goed weten te vinden. Kirsten Visser, sales manager Nederland, en Merlinde Warners, trade marketing manager, leggen uit hoe Westland omgaat met de vele uitdagingen in het segment.

Redactie |

Categorie: Kaas
Criterium: Succes van producten en innovaties
Winnaar: Westland Kaas

Van harte gefeliciteerd, jullie hebben de Gouden Partner gewonnen! Wat betekent deze prijs voor jullie?
Warners: “Het winnen van deze award is een hele mooie erkenning van onze handelspartners, daar zijn we natuurlijk trots op. We streven ernaar om het met het hele bedrijf elke dag een beetje beter te doen en dan is dit een waardevolle waardering!”

Hoe hebben jullie de afgelopen twee jaar de samenwerking met jullie afnemers verbeterd?
Warners: “Door ondanks de uitzonderlijke omstandigheden door blijven gaan met innoveren. Zo geven we op de juiste manier invulling aan groeikansen. We kijken hoe we met onze merken kunnen inspelen op zowel de actualiteit als ook op consumptieontwikkelingen op de lange termijn. Soms moet je daarbij even afstand nemen van de dagelijkse werkzaamheden en met elkaar het echte gesprek voeren.”
Visser: “De markt is constant in beweging. Door goed te luisteren naar de feedback die we van consument en handel krijgen en daarmee aan de slag te gaan, sluiten we steeds beter aan bij de (veranderende) behoefte van onze klanten.”

Op welke manier(en) dragen jullie bij aan de ontwikkeling van de categorie?
Visser: “Enerzijds door in te zetten op vernieuwing in relevante of door onszelf gecreëerde groeisegmenten binnen de categorie. Anderzijds ook door het bestaande assortiment goed te blijven monitoren, bij te sturen waar nodig en te zorgen dat het blijft aansluiten op de behoeftes van zowel de consument als onze handelspartners.”
Warners: “Daarnaast investeren we veel tijd in het analyseren en onderzoeken van trends en categoriedata om inhoudelijke en objectieve adviezen aan onze handelspartners te kunnen geven. Op deze manier proberen we een triple win te creëren: een sterke categorie voor de retailer, een passend assortiment voor de shopper en een relevante positie voor onze merken.”

In hoeverre worden jullie geraakt door de gestegen prijzen?
Visser: “De impact is groot, ook bij ons. De prijsontwikkelingen van de afgelopen twee jaar zijn exceptioneel geweest. Niet alleen qua melkprijs die eind vorig jaar recordhoogtes behaalde, maar ook op componenten zoals energie, transport en verpakkingen. De CAO’s die nu worden afgesloten, stellen ons weer voor nieuwe uitdagingen. De consumentenprijzen zijn de afgelopen tijd fors gestegen en dat heeft zijn weerslag op de keuzes die de consument op de winkelvloer maakt. Daarom zoeken wij constant naar de optimale prijs-gewichtsverhoudingen voor onze producten. Als het nodig is om aanpassingen door te voeren, dan doen we dat. Zo investeren we, samen met onze handelspartners, in een assortiment dat aansluit bij de huidige marktomstandigheden.”

Wat kunnen we de komende twee jaar van jullie verwachten?
Warners: “Daar gaan we natuurlijk niet te veel over loslaten, maar onze kracht ligt in merk en innovatie. Er zijn veel ontwikkelingen waar we met kaas fantastisch op kunnen inspelen. Koken met kaas, maar ook de borrel zijn segmenten die stevig groeien. Door in te zetten op verrassende innovaties binnen die segmenten, creëren we waarde voor de categorie en onze partners. Maar ook op het vlak van duurzaamheid werken we aan innovaties die bijdragen aan de eiwittransitie en emissiereductie. Zo brengen we relevante innovaties én werken we aan een toekomstbestendig Westland Kaas.”

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.