'Bijna helft groenteconserven gesuikerd'

AMSTERDAM- Groenten in blik zijn niet zo gezond als ze lijken. Aan bijna de helft (46 procent) wordt suiker toegevoegd, stelt foodwatch op basis van eigen onderzoek.

Marije de Leeuw |

De voedselwaakhond onderzocht het assortiment groenteconserven van Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi en hieruit bleek dat aan 79 van de 170 likken en potten groenten suikers waren toegevoegd. Deze suikers werden onder andere gevonden in doperwten, wortels, maïs, rode kool, bieten, asperges, spruitjes, tuinbonen en kapucijners. Het suikergehalte (toegevoegd en natuurlijk samen) was het hoogst bij rode kool, die tot 10 gram suiker per 100 gram bevat. Dat is 25 gram, oftewel 6 suikerklontjes. Ook bieten en maïs bevatten veel suikers, al is dat bij maïs van nature al vrij hoog. Zelfs aan 6 van de 11 biologische groenten bleken suikers (honing en rietsuiker) toegevoegd. Het betroffen biologische bieten, doperwten en worteltjes.

Zelfregulering
foodwatch vindt het absurd dat suikers zelfs aan groente worden toegevoegd. “Er wordt overal suiker aan toegevoegd, zelfs aan groente: soms veel, soms weinig, maar alles bij elkaar veel teveel. De voedingsindustrie maakt de winst waarvoor burgers en de gezondheidszorg de prijs betalen. Het is hoog tijd dat de overheid de voedingsindustrie hierop eindelijk eens aanpakt”, schrijft de voedselwaakhond in een bericht. foodwatch wil dat de overheid meer doet om dit soort beleid aan te pakken. Minister Schippers moet haar ‘naïeve geloof’ in zelfregulering loslaten; de voedingsindustrie waakt niet over de gezondheid van de consument. Dat hoort de overheid te doen, stelt de voedselwaakhond.

 

Bron: Levensmiddelenkrant

foodwatch_conserve.jpg