milou-driesse.jpg Milou Driesse is bedrijfsadviseur.

Columns

Column: Opgebrand

‘Hoe doe jij dat toch allemaal?’ Mensen vragen mij hoe het me lukt moeder te zijn, vennoot van een druk adviesbureau, voorzitter van een tennisvereniging en nog een opleiding Hogere bedrijfskunde te volgen. Je moet niet te snel piepen dat je het druk hebt, hoor ik mezelf dan denken. Druk zijn is ook vaak voor veel mensen een soort statussymbool. Daar geloof ik helemaal niet in.

Milou Driesse |

De feiten zijn niet mals: 18 procent van de vrouwen tussen de 25 en 35 heeft last van burn-outklachten, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksbureau TNO. Minstens een paar keer per maand voelen zij zich emotioneel uitgeput door het werk, zwaar vermoeid of leeg aan het einde van de werkdag.

En ja, die dagen heb ik ook heus weleens. Ook ik heb periodes in mijn leven gehad dat ik opgebrand was. Het enige wat je kunt doen is daarvan leren. Mijn belangrijkste les? Doe waar je energie van krijgt en manage dat zo goed als je kunt.
Er zijn mensen die roepen dat ze het heel druk hebben, maar wel elke serie op Netflix hebben gezien. Tja, ik vind een keer een avondje netflixen ook heus wel leuk, maar ik ga liever vijf avonden per week wat nuttigs doen waar ik energie van krijg. Ik zorg wel dat ik vijf van de zeven avonden mijn dochtertje op bed kan leggen. Ik zorg ook dat het ongeveer zes van de zeven ochtenden mijn gezicht is dat ze als eerste ziet. Daaromheen werk ik, sport ik en doe ik vrijwilligerswerk.


Kinderen opvoeden, een huishouden runnen, dat doe je als vrouw niet alleen, tenminste zo zou het niet moeten zijn, wat mij betreft. Dat doe ik samen met een partner die vanzelfsprekend net zoveel inbrengt in die organisatie als ik. Het blijkt dat ik daar heel erg mee bof, een partner die klaarstaat voor mij en het gezin.


Begrijp me niet verkeerd, ik ben ontzettend blij met mijn lieve man die ontzettend veel doet voor mij en het gezin. Maar ik doe ook heel veel voor hem en voor het gezin. Het gekke is dat, omdat hij een man is, dit in het bijzonder wordt uitgelicht. Maar dat bijna alle vrouwen al eeuwen niets anders doen is blijkbaar normaal.


Het is dus niet zo gek dat vrouwen in Nederland last hebben van de veel te hoge verwachtingen vanuit de maatschappij en die ze zichzelf opleggen. Niet alleen geven vrouwen zichzelf veel verantwoordelijkheden, ze leggen zichzelf ook hoge eisen op, zo blijkt uit het onderzoek. Het wordt tijd dat de Nederlandse mannen opgevoed gaan worden als een gelijkwaardig onderdeel van het gezin. Dat zij de vaardigheden leren die daarbij horen. Dat begint met voorbeeldgedrag. Als jij je papa nog nooit in het huishouden hebt bezig gezien, wordt dat lastig.


Het is anno 2024 toch van de zotte dat er nog mannen in Nederland rondlopen die niet weten hoe een wasmachine aan moet? Mannen die geen trui kunnen vouwen, laat staan een wc schoonmaken. We kunnen allemaal wel leukere dingen verzinnen om te doen maar het hoort er, voor de meeste mensen in het leven, wel gewoon bij. Dat hoeft jouw dochter, vrouw of moeder toch niet allemaal op zich te nemen? Laten we sterke, weerbare mannen en vrouwen grootbrengen waarbij die gelijkwaardigheid de norm is. Geef jij het goede voorbeeld?

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.