gvo-240201-068-bewerkt kopie klein.jpg Lisa van der Linden is 1ste redacteur

Columns

Commentaar: Allemaal bakjes

Als je op een willekeurige dag van de week mijn koelkast opendoet, dan kun je daar gegarandeerd allemaal bakjes terugvinden met kliekjes van de warme maaltijd. Die zet ik in de koelkast om op een ander moment op te eten. Of om uiteindelijk toch in de prullenbak te gooien.

Lisa van der Linden |

Ik neem mij voor om zo’n kliekje tijdens de lunch te eten of een ‘restjesdag’ in te lassen in ons weekmenu, maar vaak komt het daar niet van. Ik vind het zonde om weg te gooien, maar opeten is op een gegeven moment ook niet meer verantwoord. En dat terwijl ik juist dol ben op mijn vriezer en vaak maaltijden extra groot kook, zodat ik ook een portie in de vriezer kan gooien. Misschien kan ik die kliekjes beter gelijk in de vriezer gooien, zo heb ik langer de tijd om ze op te eten.
Via onze poll op LinkedIn vroegen we naar wat onze volgers doen met die kliekjes van de warme maaltijd. De meerderheid (73%) kiest ervoor om het op een ander moment te eten, 16% geeft toe het weg te gooien en bij 7% van de stemmers blijft er nooit iets over. In de reacties onder de poll kwamen leuke alternatieven, zoals die van onze collega Erica. Bij haar thuis worden de restjes avondeten ingevroren voor haar tante die niet meer zelf kan koken. Bij Lammert Dijkstra (commercial manager World bij Cuby Portions Ice Cubes) belanden de restanten bij de kippen en eenden op het erf. En Cees Dool, kaasspecialist bij Jumbo van Dam en Schoonhoven Hilversum, reageert dat veel restjes worden aangeboden op een Facebook-pagina, waar mensen kunnen reageren als ze interesse hebben in jouw kliekje. Leuke initiatieven en ook maatschappelijk betrokken. Belangrijk!
Wat doe jij met je kliekjes?

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.

Lees meer over: