01_Jumbo-introduceert-varkensvleesproducten-van-zonvarken.jpg

Fabrikanten

Jumbo gaat in zee met Zonvarken

VEGHEL – Supermarktketen Jumbo gaat in 150 winkels en online varkensvlees van Zonvarken-boerderijen verkopen. Zonvarken bestaat nu nog uit drie varkenshouderijen in Gelderland waar dierenwelzijn voorop staat. Al het varkensvlees heeft het 3 sterren Beter Leven keurmerk. De verwerking en verpakking van het vlees wordt verzorgd door Van Loon Group.

Redactie |

De coöperatie Zonvarken werd in 2019 opgericht met een pilotboerderij in De Heurne. In een speciale stal met buitenuitloop worden tussen de 25 en 50 zeugen met biggen gehouden. De biggen blijven acht weken bij hun moeder. De varkens kunnen 24/7 naar buiten waar ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen en kunnen wroeten. Met een innovatief mestscheidingssysteem onder de verharde buitenuitloop wordt de stikstofuitstoot gereduceerd. Het voer voor de dieren bestaat volledig uit rest- en retourstromen van menselijke voeding. Er hoeft dus geen voer te worden verbouwd. De stal is voorzien van een sedumdak dat weer voordelen heeft voor de biodiversiteit.

Samenwerking
“We zijn heel blij met deze stap van Jumbo”, zegt August Offenberg van Zonvarken. “Door de langetermijnsamenwerking kunnen meer Zonvarken boerderijen opgezet worden. De afgelopen maanden zijn met tientallen geïnteresseerde boeren gesprekken gevoerd. We verwachten dat nog dit jaar op meerdere erven met de bouw van nieuwe zonvarkenstallen gestart kan worden, ook buiten Gelderland. Het houden van Zonvarkens kan enkel in speciaal daarvoor gebouwde stallen.”

Commercieel directeur van Jumbo Frances Franken licht toe: “We bieden onze klanten graag lekkere, verse en onderscheidende producten van dichtbij. Dit kan alleen in nauwe samenwerking met onze Nederlandse boeren en telers. Zonvarken laat zien dat dierenwelzijn, natuurinclusief werken en een gezond verdienmodel voor de boer hand in hand gaan. Dit past goed in de ambitie van Jumbo om steeds meer duurzamere producten, die gemaakt zijn met aandacht voor mens, dier en natuur, toe te voegen aan ons assortiment. We zijn er dan ook trots op dat we dit mooie concept bij Jumbo introduceren. Tegelijkertijd kunnen we de ervaringen en resultaten van Zonvarken gebruiken om verdere stappen te zetten in onze versketens.”

Bron: Levensmiddelenkrant