Formules

Waikiki maakt doorstart

ROTTERDAM - De etnische supermarktformule Waikiki is nog niet failliet, maar bezig met relocatie. Dat zegt Kees van Vuuren, initiatiefnemer van het project. “We hebben overheidssteun aangevraagd en zijn in gesprek met een eventuele nieuwe eigenaar. Dat kan beter iemand uit de doelgroep zijn, een allochtoon. Ik ben toch een echte kaaskop.”

Redactie |

Waikiki verkocht levensmiddelen voor verschillende etnische groepen, maar is nu gesloten. De resultaten vielen acht maanden na de lancering van de eerste winkel in Rotterdam tegen: “In dit pand hebben we veel tegenvallers gehad. Er waren bijvoorbeeld veel meer werkzaamheden dan gedacht. We maakten hoge kosten en de omzet bleef achter. Ik noem het gewoon pech.” Van Vuuren gaat nog steeds uit van een doorstart: “Onze partners in Waikiki staan nog steeds achter het project. We hebben een geweldig franchiseboekwerk liggen waar we zo mee aan de slag kunnen.”

Multisuper
Waarom dan niet de hele supermarkt vergeten en alleen als franchiseketen doorgaan? “De supermarkt moet ook een opleidings- centrum worden voor allochtone ondernemers. Dat idee willen we nog niet loslaten.” Eind februari hoopt Van Vuuren een nieuw pand te hebben gevonden. “Het zal toch een keer lukken, maar misschien geef ik mezelf dan valse hoop.” Meer etnosuperformules leveren nog niet de gehoopte successen op. Zo maakt ook Multisuper nog geen winst, zo bevestigt initiatiefnemer Gerard van Herpen van de etnoformule. “Wij hebben op het moment ongeveer twintig winkels staan en we zijn met tien winkeleigenaren in gesprek”, zegt Van Herpen. “Maar wij zijn een heel ander soort organisatie dan Waikiki.” Van Herpen begeleidt zelfstandige ondernemers door hen te helpen met de aankleding van de winkel, de schapindeling en reclame. Van Herpen streeft naar op termijn 150 of 200 Multisupers. “Momenteel kijken we nog niet naar geld. Het belangrijkste is dat deze mooie zaken kunnen blijven.”

Bron: