Fabrikanten

AB InBev wil vernieuwing in alle biercategorieën

BREDA – Lange tijd was bier het ondergeschoven kindje, maar sinds een paar jaar is de categorie volop in bloei. Bierbrouwerij AB InBev komt dit voorjaar met Leffe Blond 0.0%, het eerste alcoholvrije abdijbier en is daarmee de eerste op de Nederlandse markt. “In België is het al een succes, maar Nederland blijft voorloper als het gaat om het alcoholvrijesegment.”

Lisa van der Linden |

Dat vertelt Nicolas Bartholomeeusen, sinds januari de Nederlandse directeur van de brouwer. In een interview met Levensmiddelenkrant gaat hij samen met Mark Hanssen, retaildirecteur Nederland bij Bierbrouwerij AB InBev, in op de ontwikkelingen bij de brouwerijen en de introductie van Leffe Blond 0.0: het eerste alcoholvrije abdijbier.

Hoe gaat het anno 2019 met Bierbrouwerij AB InBev?
Bartholomeeusen: “Het gaat ontzettend goed met de brouwerij. We zien veel merken opbloeien in diverse segmenten. De grootste groeier blijft nog altijd Hertog Jan, zowel in pilsener als speciaalbieren. Daarnaast zien we de alcoholvrije en laag-alcoholhoudende bieren alsmaar populairder worden. Vorig jaar hebben we Dommelsch 0.0 geïntroduceerd en ook Jupiler 0.0%. wordt goed ontvangen. 0.0% speelt een belangrijke rol in onze ambities om verantwoord drinken te stimuleren. Dat vinden we echt onze verantwoordelijkheid als brouwer. Onze wereldwijde doelstelling is om in 2025 het portfolio voor 20 procent te laten bestaan uit alcoholvrije en laag-alcoholhoudende bieren. Gezien de groeicurve van de afgelopen jaren verwachten we dit eerder te behalen. Inmiddels hebben we in retail een marktaandeel van 18 procent en in horeca is dat 24 procent. Dat zijn cijfers waar we erg tevreden over zijn en daar bouwen we op voort. Voor dit jaar ligt de focus op het brengen van vernieuwing in alle subcategorieën en meer bekendheid geven aan de bieren die we in ons portfolio hebben.

De vraag naar alcoholvrijbier neemt toe. Wat is jullie rol daarin?
Hanssen: “We spelen in op de trends en de behoeften van de consument. Bierbrouwerij AB InBev is niet direct meegegaan met andere brouwerijen die al gauw een radler-variant op de markt brachten. Wij zijn later ingestapt met Hertog Jan Bastaard. De laatste jaren hebben we wel veel geïnvesteerd in deze categorie, zowel in de producten als in de marketing. Op die manier heeft Bierbrouwerij AB InBev haar steentje bijgedragen aan de toenemende vraag naar alcoholvrij en laag-alcoholhoudend bier. We blijven constant kijken naar wat de consument wil en passen ons daarop aan.”
Bartholomeeusen: “Het is van belang om voor elk moment een bier in het portfolio te hebben, want de consument kiest een bier dat past bij een gelegenheid. Met de opkomst van alcoholvrijbier zijn er voor ons als bierbrouwer nieuwe momenten bijgekomen waarop we ons richten. Denk aan een sportwedstrijd of theater. Consumenten gaan daar vaak met de auto heen en konden voorheen niet verantwoord drinken, maar dat is verleden tijd. We merken dat ook in de verkopen, want die stijgen. Daarnaast spreken we een nieuwe doelgroep aan, want er zijn ook genoeg mensen die geen bier met alcohol drinken.”

Bierbrouwerij AB InBev introduceert in week 26 Leffe Blond 0.0, het eerste alcoholvrije abdijbier op de Nederlandse markt. Hoe kun je de authentieke smaak van speciaal bier nabootsen zonder alcohol?
Hanssen: “Leffe Blond 0.0% wordt op dezelfde manier gebouwen als Leffe Blond met alcohol. Alleen aan het eind is een extra stap toegevoegd: de-alcoholiseren. We halen in het proces de aroma’s uit de alcohol, die we vervolgens opnieuw toevoegen aan het bier. Op die manier behoudt je de smaak en volheid van een goed speciaal bier. We hebben veel geïnvesteerd en geïnnoveerd, om zo dicht mogelijk bij de smaak van abdijbier te komen. Een paar jaar terug waren consumenten terughoudend met het kopen van alcoholvrijbier, omdat ze dachten dat de smaak heel anders was. Inmiddels is dat verschil niet door iedereen meer te proeven en twijfelen consumenten of ze bier met of zonder alcohol drinken. Dat is de kracht van kwalitatief goed alcoholvrijbier.”
Bartholomeeusen: “Eind vorig jaar is Leffe Blond 0.0 geïntroduceerd in België en daar is het een groot succes. Toch zien we dat Nederland wel voorloper is in de alcoholvrijecategorie. Vandaar dat dit bier nu ook hier gaan introduceren.”
Hanssen: “Rondom de lancering gaan we de bekendheid van Leffe Blond 0.0% verhogen via televisie, digital en print. Ook komt er een grote consumentenactivatie gericht op het ontdekken van het eerste alcoholvrij abdijbier van Nederland, zowel offline als online.”

Alcoholvrij bier is een trend van de afgelopen jaren. Welke ontwikkelingen zien jullie nog meer? Hanssen: “Er gebeurt veel op het gebied van verpakkingen. Meer bier, zoals Leffe, wordt verkocht in blik. Een paar jaar terug werd je raar aangekeken als je had voorspelt dat bier in blik een trend zou worden. Niemand had het verwacht, maar toch is het zo. Niet alleen pils, maar ook speciaal bier wordt vaker verkocht in blik. Dat is tevens ook de beste verpakking voor het product vanwege de houdbaarheid. Er zit een klein prijsverschil in, dat is minimaal. De reden daarvoor is dat blik one way is en glas komt terug voor hergebruik.”
Bartholomeeusen: “Een trend die hierop aansluit is de kwaliteit waarvoor de consument kiest. Ze zijn bereid om meer te betalen voor een goed biertje. In alle categorieën zien we de waardering voor bier stijgen.”
Hanssen: “Dat zien we ook in de keuken van de consument. Een fles donker bier wordt nog steeds toegevoegd aan een heerlijk stoofgerecht, maar ook aan tafel heeft bier meer waardering gekregen. Het is fascinerend om te zien dat er meer wordt gezocht naar bier dat bij een bepaald gerecht past en niet wordt gezien als ingrediënt. In restaurants zien we dit terugkomen in de vorm van een biermenu. Dat kan thuis ook, maar dan per gerecht een klein glas bier dat goed matcht met de maaltijd. Een goede combinatie voor een toetje is chocolade met Leffe Ruby. Die donkere, pure chocolade met een fruitig bier is fantastisch.”

Hoe gaat het met de bieren mét alcohol?
Bartholomeeusen: “We investeren in alle biersegmenten en zien dat de consument steeds meer kiest voor kwaliteit. We zijn trots dat we in Nederland marktleider zijn in speciaal bier, met een marktaandeel van 25 procent. De komende maanden blijven we, net als in de andere categorieën, focussen op verdere groei en verbetering van kwaliteit. Vorig jaar hebben we Dommelsch in een nieuw jasje gestoken en dit jaar gaan we meer nadruk leggen op Corona. Dat is momenteel het juweeltje van ons portfolio. We zijn aan het onderzoeken wat we nog meer met dit merk gaan doen en kijken daarbij veel naar packformats, wat de consument wil en welke trends er zijn. Corona is een bier dat zowel mannen als vrouwen aanspreekt en vorig jaar zomer een standaard was op het terras. Het merk is toen in korte tijd heel populair geworden. Daar gaan we dit jaar mee verder, maar daar kan ik nog niet te veel over kwijt. Recent hebben we ook al een zomervariant van Leffe op de markt gebracht.”

Meer lokale ondernemers brouwen hun eigen bier. Hoe kijken jullie hiernaar?
Bartholomeeusen: “Dat is een geschenk voor de categorie. Steeds meer consumenten verdiepen zich in bier en brouwen en kiezen voor kwaliteit. Hierdoor ontstaat er veel meer dynamiek, beleving en sympathie voor bier en brouwers. De consument krijgt ook veel meer inzicht in het proces van bier brouwen, want eerlijk is eerlijk, bier brouwen is veel lastiger dan een goede wijn maken.”

In een interview met het Financieele Dagblad zeggen jullie opzoek te zijn naar een bier voor iedereen; mannen en vrouwen. Voldoet het huidige portfolio daar nog niet aan?
Bartholomeeusen: “Onze bieren zijn natuurlijk al voor iedereen. Ik geef wel toe dat de biermarkt zich te lange tijd alleen op mannen heeft gericht, ook wij in onze communicatie uitingen. We begrijpen dat vrouwen niet willen worden uitgesloten. Voor ons is de consument niet per se een man of vrouw. Jupiler is een van onze merken die bekend is vanwege onze sponsoring in de voetbalwereld. Dat is lange tijd de link geweest met mannen, maar inmiddels zijn er ook vrouwenteams die op hoog niveau spelen.”
Hanssen: “Het is niet zo dat er nu een bier voor vrouwen op de markt komt met veel glamour. Sommige merken zijn meer voor een bepaald geslacht en andere bieren spreken beiden aan, zoals Corona. Met dat bier kan een groot deel van de bierdrinkers zich identificeren.”

Het assortiment bieren in supermarkten is fors gegroeid de laatste jaren. Zijn er kansen die retailers laten liggen?
Hanssen: “De retailers moeten naar mijn mening kritischer kijken naar de schapmeters van wijn en bier. Zeker gezien de evolutie van de laatste jaren waarbij het biersegment steeds breder is geworden. Voorheen had je een x aantal meter voor pils, maar dat is inmiddels een iets kleiner aandeel geworden en wordt aangevuld door alcoholvrije- en speciaal bieren. Bovendien valt er nog veel te halen op het vlak van presenteren, verleiden en informeren. Bier is geen standaard product, maar kan het verschil maken op de winkelvloer. We zetten al samen met retailers stappen om de consument te informeren over bier en te navigeren door het schap. Dit is net zo belangrijk als het neerzetten van een goed product. Jan Linders is een goed voorbeeld. Als je daar de bierafdeling bekijkt dan begeef je je in een ware snoepwinkel. Er is veel meer aandacht voor de producten en de consument wordt door middel van informatiekaartjes geholpen bij haar keuze. We dagen retailers uit om veel te vertellen over bier en de consument te verrassen.”
Bartholomeeusen: “Op het vlak van duurzaamheid kunnen en willen we nog meer samenwerken met retailers. Bij alle Plus-winkels in Nederland heeft Bierbrouwerij AB InBev als eerste brouwer duurzame Proteus displays geïntroduceerd om onze producten meer aandacht te geven. Deze supermarktketen is ambassadeur van onze innovatie, maar inmiddels zijn we volop bezig met het uitrollen van dit display. Er is 85 procent minder karton gebruikt en doordat de basis hetzelfde blijft kunnen we de display telkens hergebruiken. Er zijn een paar kleine aanpassingen nodig om de display aan te passen aan het product dat we presenteren. Retailers zien gelukkig in dat deze displays van toegevoegde waarde zijn op de winkelvloer.”

Welke stappen zet Bierbrouwerij AB InBev nog meer op het gebied van duurzaamheid? Bartholomeeusen: “We hebben hoge ambities bij alles wat we doen, vooral als het gaat om duurzaamheid. Zo willen we in 2025 dat al onze ingekochte energie afkomstig is van hernieuwbare bronnen. We bekijken onder meer de mogelijkheden om gebruik te maken van elektrische trucks. Dat past in onze doelstelling om onze CO2-uitstoot met 25 procent te verminderen in 2025. Daarnaast kijken we ook in het brouwproces welke stappen we kunnen zetten om duurzamer ondernemen. Bij de brouwerij in Dommelen kiezen we bijvoorbeeld voor biogas en wordt de energie die we opwekken hergebruikt.”
Hanssen: “De merken in ons portfolio gebruiken we ook om een rol te spelen op weg naar een duurzamere wereld. Als voorbeeld, Corona is plasticvrij en met het alcoholvrije assortiment werken we mee aan bewust drinken.”

Wat is jullie favoriete bier?
Bartholomeeusen: “Ik ben een Hertog Jan drinker en geniet van elke variant. Hertog Jan Pilsener het liefst wel goed koud, van de tap.”
Hanssen: “Jaren terug zou ik precies hetzelfde hebben gezegd, maar inmiddels ben ik een echte liefhebber van speciaal bier. Hertog Jan vatgerijpt is toch het bier dat ik serveer als ik goede vrienden op bezoek heb.”

Bron: Levensmiddelenkrant

reneschotanus_inbev_01-1.jpg