Formules

Buitenland

Canadese kassabon ter discussie

OTTAWA - In Canadese media woedt een discussie over Bisfenol-achtige chemicaliën. Het giftige stofje is terug te vinden in de coating van kassabonnetjes. Winkelketens worden door organisaties onder druk gezet een alternatief te vinden.

Mathijs van Eeten |

Gezondheidsorganisaties, bonden en milieugroepen zijn duidelijk in een brief aan dertien grote Canadese retailers, waaronder Loblaw, Metro en Walmart: “We raden u aan onmiddellijk stappen te ondernemen om te stoppen met het gebruik van thermisch papier dat bisfenolen bevat, voor bonnetjes en andere papierproducten in Canada.”
De brief is ondertekend door Environmental Defense, United Food and Commercial Workers Canada (UFCW) en Breast Cancer Action Quebec. Ze zien de coatings als een risico voor winkelpersoneel en consumenten. “Natuurlijk houdt het idee ons bezig dat iemand wordt blootgesteld aan gifstoffen, terwijl hij gewoon zijn werk doet”, licht Derek Johnstone, woordvoerder van UFCW Canada, toe. De organisatie vertegenwoordigt duizenden winkelmedewerkers.

Nederland
Bisfenol A (BPA) wordt ook in Nederland verwerkt in coating van bonnetjes en ander papier. De stof is daarnaast terug te vinden in plastic flessen, speelgoed, elektronica en voedselverpakkingen. “Als je te veel BPA binnenkrijgt, is het schadelijk voor lever, nieren en de vruchtbaarheid en kan het effect op het hormoonsysteem hebben”, aldus het Voedingscentrum. “Er zijn strenge Europese regels voor het gebruik van bisfenol A in verpakkingen voor voedsel. BPA is verboden in babyflesjes en verpakkingen met voedsel bestemd voor peuters tot 3 jaar.”
Het Voedingscentrum ziet de zaak minder ernstig in dan de organisaties in Canada: “Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid bisfenol A die je via voedsel binnenkrijgt zeer beperkt is. Er zijn landen in Europa die wel een verbod op BPA hebben ingesteld voor verpakkingsmaterialen voor voedsel. Omdat niet altijd duidelijk is of de alternatieven veilig zijn, is in Nederland niet voor een verbod gekozen, maar worden producenten erop aangesproken om het gebruik van BPA te verminderen en veiligere alternatieven voor BPA te ontwikkelen.”

‘Schadelijk’
De belangenorganisaties in Canada denken daar heel anders over en leggen de link met “kanker van de borst en prostaat, diabetes en aandachts- en hyperactiviteitsstoornisen (ADHD) bij kinderen.” Sommige Canadese retailers hebben laten weten alternatieven aan te bieden. Zo zegt Loblaw, een van Canada’s grootste retailbedrijven, van plan te zijn volledig over te gaan op een nader te bepalen alternatief en op dit moment al digitale bonnetjes aan te bieden. Bovendien zouden werknemers er gebruik kunnen maken van handschoenen.
Het issue werd al aangehaald in 2010. Toen verbood de Canadese overheid, net als Europa, het gebruik van BPA in babyflessen. Sindsdien zijn sommige retailers overgestapt op het gebruik van bijna identieke stoffen op bonnetjespapier, zoals BPS, die wel aan de voorschriften voordoen, maar niet veel beter zouden zijn, aldus organisaties.

 

walmart-usa-tijdens-black-friday.jpg