NIEUWVEEN – Onder welke cao vallen medewerkers van online supermarkten? Al jaren wordt erover gesteggeld en loopt er een rechtszaak. Vorig jaar werden de e-commercebedrijven door de rechter als supermarkt gezien die onder de levensmiddelen-cao vallen. In juni wordt verwacht dat het gerechtshof in hoger beroep uitspraak doet in deze kwestie.
Onder aanvoering van Picnic-topman Michiel Muller voeren de online supermarkten en bezorgdiensten als Flink aan dat het werk dat zij uitvoeren fundamenteel anders is dan wat de traditionele ‘stenen’ supermarkten doen. Dat rechtvaardigt een eigen cao, vinden zij. Onlangs werd de derde cao door brancheorganisatie E-commerce Nederland (ECN) met vakbond De Unie afgesloten. De bij ECN aangesloten bedrijven kunnen die cao volgen, ondanks de rechtelijke uitspraak vorig jaar. Toenmalig minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloot een uitzondering te maken voor de online-boodschappenbezorgers. Hierdoor hoeven zij niet de normale supermarkt-cao na te leven.
Verkopen
Vakbonden FNV en CNV, samen met de brancheorganisatie voor zelfstandige supermarktondernemers, Vakcentrum, zijn van mening dat het niet gaat om hoe je iets doet, maar wat je doet. Dat is volgens deze partijen supermarktproducten aan consumenten verkopen. In de uitspraak van februari 2024 kregen ze daar van de rechter ook gelijk in. Michiel Boer van FNV Handel zei toen: “De uitspraak bevestigt wat wij steeds hebben gezegd: Picnic is, zoals het zichzelf ook steeds in de markt heeft gezet, een supermarkt, alleen dan op wielen.”
Fundamentele verschillen in de cao voor e-commerce en de levensmiddelenbranche zitten voornamelijk in de beloning. En daar gaat in feite de strijd ook over: geld. Supermarktmedewerkers krijgen bijvoorbeeld vergoedingen voor het werken in de avonduren en weekenden. Bij de online bedrijven krijgen medewerkers dat niet. De bonden vinden dat er uniforme arbeidsvoorwaarden nodig zijn voor een eerlijk speelveld. CNV-bestuurder Jacqueline Twerda in het FD: “Onlinebedrijven moeten niet kunnen concurreren op arbeidsvoorwaarden, maar op dienstverlening.”
Terugwerkende kracht
Volgens Daan Hermes, voorzitter van ECN, zijn er leeftijdsverschillen tussen medewerkers. “Traditionele supermarkten werken veelal met jongeren, terwijl Picnic vooral meerderjarige werknemers heeft. Hierdoor zouden e-commercebedrijven met hogere loonkosten kampen en dus op achterstand komen als ze onder de supermarkt-cao vallen”, aldus Hermes in het FD. Bij verlies van de rechtszaak moeten de bedrijven met terugwerkende kracht de toeslagen uitbetalen, zoals in het oorspronkelijke vonnis stond. Dat zou de toch al hogere loonkosten bij Picnic, vanwege het in dienst hebben van oudere werknemers, nog verder opstuwen. Hierdoor komt het verdienmodel in gevaar. Picnic-oprichter Muller wijst in het FD op de miljardeninvesteringen in technologie en hij vreest dat hogere kosten of verplichte bezorgkosten klanten zal wegjagen. “Als producten duurder worden of klanten moeten betalen voor bezorging, dan gaan ze gewoon weer naar de winkel.”
Bron: Levensmiddelenkrant