Spar oostenrijk (1).jpg Spar Oostenrijk heeft sinds 2019 zo’n 1 miljard suikerklontjes minder gebruikt bij de productie van private label

Buitenland

Spar Oostenrijk doet aspartaam in de ban

SALZBURG - Spar Oostenrijk heeft, sinds de lancering van een branchebrede samenwerking voor suikerreductie in 2019, ruim 3.800 ton suiker uit 350 eigenmerkproducten verwijderd. Dat staat gelijk aan 1 miljard suikerklontjes. Het bedrijf zet nu ook in op aspartaamvrije producten.

Erica van der Valk |

Markus Kaser, bestuursdirecteur van Spar Oostenrijk, zegt: “Voor Spar Oostenrijk betekent de geleidelijke verlaging van het suikergehalte niet dat het wordt vervangen door zoetstoffen, maar eerder dat de natuurlijke smaak van voedsel wordt benadrukt.
Producten zoals de 500 gram fruityoghurts van Spar hebben bijvoorbeeld drie keer receptherzieningen ondergaan, wat heeft geresulteerd in een voortdurende verlaging van het suikergehalte.”

Aspartaam-vrij
Naast de focus op suikerreductie onderzoekt Spar Oostenrijk ook het gebruik van zoetstoffen, waarvan bekend is dat sommige mogelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Om deze reden heeft de supermarktorganisatie de zoetstof aspartaam al verwijderd en is begonnen met het etiketteren van zijn eerste producten met het pictogram ‘Aspartaam-vrij’ op de verpakking.
Ook bij de productontwikkeling wordt dit principe serieus genomen. Een opvallend voorbeeld van suikerreductie en zoetstofvrije producten is de introductie van de eerste spuitroom zonder toegevoegde suiker of zoetstoffen in Oostenrijk, de kant-en-klare spuitroom van Spar.

Suikerconsumptie
De hoge suikerconsumptie in de samenleving blijft, volgens Spar Oostenrijk, een punt van zorg. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert een dagelijkse inname van niet meer dan 25 tot maximaal 50 gram suiker voor de gemiddelde volwassene, wat ongeveer overeenkomt met zes tot tien theelepels. Deze aanbevolen inname is lager voor kinderen en varieert op basis van leeftijd.
In 2021/2022 bedroeg de suikerconsumptie per inwoner van Oostenrijk iets minder dan 29,1 kg per jaar, wat zich vertaalt in bijna 80 gram per dag. Hoewel dit cijfer inmiddels wel wat is gedaald, benadrukt het nog steeds dat de suikerconsumptie in Oostenrijk nog altijd aan de hoge kant zit.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.