gvo-230829-137.jpg Foto: Levensmiddelenkrant/Gerard van Oosbree

Onderzoek

Voedselverspilling in supermarkten fors afgenomen

LEIDSCHENDAM – De voedselverspilling in de Nederlandse supermarkten is de afgelopen jaren fors afgenomen. Slechts 1,38% van het voedsel dat ze verkochten in 2022 kwam niet bij consumenten terecht. Ten opzichte van 2018 is dat een verbetering van 17,4%. Wageningen University & Research (WUR) deed onderzoek naar voedselverspilling op basis van de zelfrapportages door supermarkten.

Redactie |

In totaal deden acht Nederlandse supermarktketens en online supermarkten mee aan de zelfrapportage. Samen vertegenwoordigen Albert Heijn, Aldi, DekaMarkt, Dirk, Jumbo, Plus en Picnic bijna 85% van de Nederlandse markt. Maaltijdboxenleverancier HelloFresh leverde ook een rapportage aan. Sinds 2018 houden de supermarkten de voedselverspilling bij. Bij brood, afbakbrood en banket is het percentage niet verkochte producten het grootst. Bijna acht procent van wat er wordt ingekocht, komt niet bij consumenten. Voor de andere productgroepen liggen de percentages beduidend lager, tussen de 2,3 en 0,3 procent. De derving hangt nauw samen met de houdbaarheid van de producten.

cbl voedselverspilling.png

Gehalveerd
“De supermarktbranche heeft de doelstelling om in 2030 hun voedselverspilling gehalveerd te hebben ten opzichte van 2015”, geeft Jennifer Muller, manager duurzaamheid bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aan. “De monitor Voedselverspilling geeft supermarkten op een heldere manier inzicht op welke productcategorieën zij het beste actie kunnen ondernemen. Op deze manier wordt er doelgericht gewerkt aan het verminderen van voedselverspilling. En dat blijkt effectief”, aldus Muller. Die doelstelling komt overeen met de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties. Nederland heeft zicht aan deze SDG’s gecommitteerd.

De supermarkten die deelnemen rapporteren op vrijwillige basis over hun voedselverspilling. Daarnaast geven ze de gegevens op basis van vertrouwelijkheid aan WUR voor de data-analyse. “Er zijn steeds meer sectoren die gezamenlijk voedselverspilling meten om inzicht te krijgen in waar de meeste verspilling plaatsvindt, bijvoorbeeld in de bakkerijsector, de vleessector en in de groente- en fruitsector”, aldus Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. “Ook wordt er in diverse sectoren samengewerkt aan concrete optimalisaties in de keten, zoals bijvoorbeeld betere forecasting waardoor vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd worden of een betere spreiding van leveringen gedurende de dag.”

Bron: Levensmiddelenkrant