jl_drik-mulder-branded_003.jpg Dirk Mulder sector banker Trade & Retail bij ING

Onderzoek

Column Dirk Mulder: De toekomst van retailmedia

De wereld van retail heeft de afgelopen jaren ingrijpende veranderingen ondergaan, gedreven door technologische vooruitgang en veranderende consumentengewoonten. Een van die ontwikkelingen is de opkomst van retailmedia in supermarkten. Dit fenomeen belooft niet alleen de manier waarop we winkelen te transformeren, maar ook hoe merken hun producten promoten en consumenten betrekken.

Dirk Mulder |

Supermarkten zijn meer en meer aangewezen op hun first-party dataverzameling. Hiervoor is een directe, op toestemming gebaseerde relatie met klanten belangrijk. Een first-party datastrategie vermindert de afhankelijkheid van gegevens van derden en stelt supermarkten in staat om een eigen mediaplatform te creëren. Daarbij werken ze rechtstreeks samen met leveranciers of andere merken. Op die manier is het mogelijk om gepersonaliseerde communicatie en betrokkenheid aan te bieden via hun eigen kanalen.
Momenteel zien we al enkele tekenen van retailmedia in supermarkten. Dit omvat advertenties op schaplabels, digitale schermen in de winkel en zelfs gepersonaliseerde aanbiedingen op mobiele apps van supermarktketens. Hoewel deze inspanningen nog in hun kinderschoenen staan, tonen ze de potentie van retailmedia in de supermarkt. Consumenten worden steeds meer digitaal bewust en verwachten relevante en gepersonaliseerde informatie tijdens hun winkelervaring.

Naarmate technologieën zoals augmented reality (AR) en kunstmatige intelligentie (AI) zich verder ontwikkelen, zal de evolutie van retailmedia in de supermarkt in een stroomversnelling komen. Hier zijn enkele opkomende trends die de toekomst van retailmedia zullen vormgeven:

  1. Geavanceerde personalisatie: In de toekomst zullen supermarkten in staat zijn om consumenten uiterst gepersonaliseerde winkelervaringen te bieden. AI zal consumentengegevens analyseren en productaanbevelingen doen op basis van individuele voorkeuren, eerdere aankopen en zelfs gezondheidsoverwegingen. Dit zal resulteren in efficiëntere aankopen en een hogere klanttevredenheid.
  2. Interactieve winkelschappen: Augmented reality (AR) zal worden gebruikt om fysieke winkelschappen interactief te maken. Consumenten kunnen producten scannen met hun smartphones om productinformatie, beoordelingen en aanbiedingen te bekijken. Dit zal de betrokkenheid vergroten en klanten helpen weloverwogen beslissingen te nemen.
  3. Livestreaming winkelen: Livestreaming vanuit de supermarkt wordt een nieuwe vorm van entertainment en winkelen. Merken kunnen livestreamen om producten te presenteren, demonstraties te geven en vragen van consumenten te beantwoorden. Dit zal de online en offline wereld naadloos met elkaar verbinden.
  4. Duurzaamheid en transparantie: Consumenten worden zich steeds meer bewust van duurzaamheid en ethische overwegingen. Retailmedia zal worden gebruikt om informatie te verstrekken over de herkomst van producten, duurzaamheidspraktijken van merken en recyclingopties. Dit zal consumenten helpen bij het maken van bewuste keuzes.

Deze verschuiving naar retailmedia in supermarkten zal voordelen opleveren voor zowel consumenten, merken als supermarkten. Voor consumenten betekent het een verbeterde winkelervaring, waarbij ze gemakkelijk toegang hebben tot relevante informatie en aanbiedingen. Voor merken betekent het een meer gerichte benadering van marketing, waardoor ze hun advertentiebudgetten efficiënter kunnen inzetten. Voor supermarkten is het een heel nieuw margemodel. Daarnaast worden data steeds belangrijker; partijen gaan data steeds meer vermarkten door de inzichten die ze hiermee aan merken kunnen bieden.
Hoewel de toekomst van retailmedia veelbelovend is, zijn er ook uitdagingen en overwegingen waarmee de industrie rekening moet houden. Privacykwesties zijn een belangrijk aandachtspunt, omdat retailers zorgvuldig moeten omgaan met de gegevens van consumenten. Daarnaast is het belangrijk om een balans te vinden tussen het bieden van waardevolle informatie en het vermijden van overweldiging met advertenties.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.

Lees meer over: