iStock-1222411337.jpg

Het succes van de voedingsspeciaalzaak

WOERDEN – Voedingsspeciaalzaken doen het goed. Om het geheim achter het succes te achterhalen liet Vakcentrum, in samenwerking met Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) en Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV), een benchmarkonderzoek uitvoeren door SEO Economisch Onderzoek.

Redactie |

Ondanks de druk van supermarkten, stijgende kosten, personeelstekorten en veranderend consumentengedrag, houden speciaalzaken zoals ambachtelijke slagerijen, kaasspeciaalzaken, visspecialisten, koffie & theewinkels, biologische winkels en delicatessenzaken, het hoofd boven water. Binnen deze groep zijn er winkels die het beter doen dan de rest. In het onderzoek komen een paar interessante zaken aan het licht die het succes van deze winkels verklaart.

Meer betalen
Zo blijken de koplopers onder de voedingsspeciaalzaken zich vooral te richten op kwaliteit, exclusiviteit en merkwaarde, en niet alleen op een prijs die gebaseerd is op kosten. Als de beleving en het vakmanschap het rechtvaardigen, zijn klanten bereid meer te betalen. Kwaliteit mag dus wat kosten en een te lage prijs kan zelfs schadelijk zijn voor het imago van producten of winkel. De producten komen vaker van lokale leveranciers. Het personeel heeft bij de koplopers vaker een vast contract, betere arbeidsvoorwaarden en er is een lager verloop wat weer leidt tot herkenbaarheid in de winkel.

"Groei zit niet in groter worden, maar in beter, bewuster en doelgerichter ondernemen"

Efficiënte bedrijfsvoering
Een gemiddelde jaaromzet van bijna een miljoen euro met slechts zeven fte, dat is wat de koplopers voor hebben op de rest van de speciaalzaken. Vakkennis en klantvriendelijkheid, gecombineerd met een efficiënte bedrijfsvoering, zijn belangrijker dan een groot team of de grootste winkel. Sterker nog, de koplopers zitten vaak in winkels die met gemiddeld 79 m² kleiner zijn dan hun branchegenoten. De locatie is echter wel strategisch gekozen, vaak in binnensteden of levendige wijkcentra waarbij ze minder afhankelijk zijn van voorbijgangers en supermarktbezoekers. Een trouwe klantenkring is waar het om draait.

De koplopers doen ook weinig aan marketing via de sociale mediakanalen. De beleving in de winkel met bijvoorbeeld proeverijen, mond-tot-mondreclame en klantvertrouwen moet zorgen voor nieuwe en terugkerende klanten. Duurzaamheid wordt zelden als verkoopargument gebruikt, maar zit bij deze groep als vanzelfsprekend onderdeel in de bedrijfsvoering.

Vertrouwen
Het ondernemersvertrouwen bij de speciaalzaken is hoog. Vier op de vijf ondernemers verwacht dat hun winkel in 2030 nog bestaat. Verder vooruitkijken, tussen de drie en vijf jaar, onderscheiden de koplopers van de rest. Vakmanschap, strategisch inzicht en trouw blijven aan de identiteit, maar ondertussen wel aanpassen aan veranderende klantbehoeften zorgen dat de koplopers ook daadwerkelijk aan de top in de sector blijven,

Vijf lessen voor de sector
De benchmarkstudie identificeert vijf succesfactoren van de koplopers:

  • Consistente keuzes en heldere identiteit
  • Hoge omzet en winst per fte
  • Sterk personeelsbeleid, gericht op continuïteit
  • Klantgerichtheid en kwaliteit als prijsstrategie
  • Regeren is vooruitzien, kijk verder vooruit.

Bron: Levensmiddelenkrant