tony haars.jpg Tony Haars is trots op zijn eerste supermarkt, Plus in Harmelen. “Ik krijg veel enthousiaste reacties.” Foto's: Rosanne Wormgoor

Kersverse ondernemer wordt omringd door enthousiaste klanten

HARMELEN – Tony Haars heeft per 15 juni de Plus-winkel in Harmelen overgenomen. Op 17 juni opende de winkel voor klanten. “We hebben alles in anderhalve dag gedaan.” De ondernemer loopt al bijna zijn hele leven rond bij supermarktketen Plus, en nu vond hij het toch echt tijd voor zijn eigen vestiging.

Rosanne Wormgoor |

Haars begon op zijn dertiende bij Plus Harold van Velzen in Lopik. “Daar heb ik alle afdelingen doorlopen. Leren kon ik goed, maar het ontbrak me aan motivatie. Ik was liever bezig en lekker onder de mensen. Hierdoor ben ik zonder diploma van school gegaan en op mijn zeventiende fulltime gaan werken in de winkel. Ik kreeg een vrijstelling van de leerplichtambtenaar als ik een mbo-opleiding zou doen, dus dat deed ik. Vervolgens op mijn negentiende heb ik de switch gemaakt naar de winkel in De Meern (deze was toen van Van Velzen, red.) omdat ik daar nieuwe uitdagingen zag. Uiteindelijk ben ik op mijn eenentwintigste bedrijfsleider geworden van die winkel”, licht Haars toe.

Zzp’er
Daarmee was de loopbaancarrière van de kersverse ondernemer nog niet klaar. Toen de winkel in De Meern verkocht werd, keerde hij terug naar Lopik als bedrijfsleider. Op zijn 29e stopte hij bij Van Velzen en werd hij zzp’er. “In die tijd heb ik allerlei verschillende klussen gedaan. Nog steeds wel vooral in het supermarktvak. Ik werd hoofdzakelijk gevraagd om winkels waar het even niet zo goed ging weer op de rit te krijgen. Daarnaast was ik vaak met iets anders ernaast bezig. Zo heb ik een tijd voor B in Loyalty gewerkt. Hier verkocht ik onder andere lokale marketingconcepten aan supermarktondernemers. In die tijd heb ik ook de mogelijkheid gekregen om mij te ontwikkelen als trainer binnen Stap In. Dit is een trainingsbureau dat zich richt op houding en gedrag van medewerkers”, aldus Haars.
Uiteindelijk begon het toch weer te kriebelen bij Haars: de behoefte om voor de lange termijn te bouwen aan een eigen bedrijf met eigen team. Het enige probleem was dat hij daarvoor eerst een heftig studiejaar moest afronden. Na jarenlang zzp’er geweest te zijn, besloot hij het toch een kans te geven. “Ik belde Constant Schuurman in december 2023 op (werving en selectiemanager bij Plus, red.). Hij vertelde mij dat ze in week vijf in 2024 gingen starten met een nieuwe groep. Dat was eigenlijk te kort om alle stappen te doorlopen – ook omdat hij en ik allebei een week weggingen - maar hij had er toch vertrouwen in. Dus ik zat op Gran Canaria op het balkon testen met cijferreeksen en dat soort dingen op te lossen, ter voorbereiding op de pittige toelatingseisen, terwijl mijn vrouw en kinderen in het zwembad lagen. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en heb ik de opleiding afgelopen februari afgerond.”

"Ik heb geleerd dat je altijd aan moet staan en overal bovenop moet zitten"

Eerder open
De keuze voor de Plus-formule was snel gemaakt, want Plus is de supermarktketen waar de ondernemer al bijna zijn hele leven rondloopt. “Maar het is niet alleen vanwege het feit dat ik me er ontzettend thuis voel. Het is gewoon een hele fijne en mooie formule”, meent Haars. In februari was de opleiding klaar en een paar weken later hoorde de ondernemer vanuit zijn netwerk dat Harmelen verzelfstandigd werd. Omdat een ander afhaakte, kreeg hij de kans om aan te schuiven. “In een periode van acht weken was alles rond, van het eerste gesprek tot de opening. Oorspronkelijk wilde Plus deze winkel in week 36 verzelfstandigen, maar ik vond dat dit week 25 moest worden. Er zit hier in het dorp een Boni en die wordt in week 28 omgebouwd tot Nettorama. Daar kun je op reageren in week 36, of je kunt de aanval kiezen”, vertelt Haars.
In de acht weken voorafgaand aan de opening vonden er eerst gesprekken met Plus plaats, in aanwezigheid van een adviseur. “Het doel is natuurlijk om tot een goede overeenkomst te komen waar alle partijen tevreden mee zijn”, vertelt Haars. “Ik heb daarnaast de winkel goed bekeken en het marktgebied verder onder de loep genomen. Ik kende het gebied al, omdat Van Velzen hier in Harmelen een Plus had. Bovendien had ik al eens in deze winkel gewerkt als ingehuurde kracht, dus het personeel kende mij al een beetje. Daarom heb ik mensen uit mijn directe omgeving gevraagd om mee te kijken. Mijn zwager zit in de branche en mijn vriendin heeft er eveneens voldoende kijk op; zij zijn de winkel binnengegaan om hun indruk te geven. Dat neem je allemaal mee in je afweging: zie ik het zitten om deze vestiging over te nemen? Toen ben ik gaan kijken naar wat er haalbaar was in korte tijd en heb ik keuzes gemaakt. Op basis daarvan heb ik een planning opgesteld. Twee weken voor de opening was ik klaar met mijn vorige opdracht en mocht ik van Plus alvast in de winkel rondkijken. Ik mocht mij niet bemoeien met de dagelijkse operatie, maar wel al nadenken over zaken zoals de indeling en inrichting”, legt Haars uit.

Ruimte
Plus Harmelen opende op 17 juni de deuren. “We hebben alles in anderhalve dag gedaan, omdat ik zelf graag in week 25 open wilde. Dit heeft gezorgd voor veel gehaast. Er staat hier zelfs nog een campingbed van mijn jongste zoon, maar uiteindelijk hebben we het wel gedaan. Ik vond het vooral belangrijk dat klanten een hele andere eerste indruk van de winkel zouden hebben, dan hoe die voorheen was. We hebben geen verbouwing gedaan, want dat is twee jaar geleden al gebeurd. We hebben vooral meer ruimte gecreëerd voor de klant en natuurlijk gezorgd dat het schoon en vol was. Bij de agf-afdeling hebben we de indeling aangepast en we hebben meer sfeer en beleving toegevoegd aan de winkel met onder andere wijntonnen. Ik heb eveneens lokale producten in het assortiment opgenomen. We hebben bijvoorbeeld lokale leveranciers voor vlees, kaas en verse aardbeien van het land. Die proberen we een podium te geven in de winkel”, licht Haars toe.

De moeite waard
Als je al zoveel werkjaren hebt in de supermarktwereld, neem je bepaalde ervaringen mee tijdens het openen van je eerste, eigen supermarkt. “Ik heb geleerd dat je altijd aan moet staan en overal bovenop moet zitten. Je moet heel goed nadenken over wat de moeite waard is en wat niet. Je kunt bijvoorbeeld een aantal uur bezig zijn met verschillende partijen vergelijken voor het alarm en uiteindelijk maar een tientje goedkoper uit zijn. Dat is niet de moeite waard, maar ik heb bijvoorbeeld wel een goede deal kunnen krijgen op de financiering door daar zelf achter aan te gaan”, aldus Haars. Hoe het nu voelt om zijn eigen winkel te hebben? “Het voelt onwijs goed. Ik ben erg trots. Vooral op alle mensen die me geholpen hebben om dit neer te zetten.”

Artikel gaat verder onder de foto ↓

plus harmelen.jpg De naam van de ondernemer staat groot op de gevel van zijn winkel.

Enthousiaste reacties
De kersverse ondernemer heeft de opening van de winkel niet groots gevierd. Hij heeft wel een groene loper uitgerold, ballonnen opgehangen, zijn dochters hebben een lintje doorgeknipt en in de buurt is een openingsflyer verspreid met wat acties. “We hebben ook een koffietentje neergezet waar klanten een lekker bakkie koffie konden krijgen met een chocolaatje erbij. Ik wist niet hoeveel mensen er zouden komen, maar uiteindelijk stonden er familieleden, vrienden, enkele klanten en collega-ondernemers. Het was een hele leuke dag met veel enthousiaste reacties. Van de klanten hoorde ik veelal terug dat het ruimtelijk oogt, netjes en schoon is en goed gevuld”, zegt Haars. Wanneer Levensmiddelenkrant een dag na de opening langsgaat, wordt Haars aangesproken door verschillende klanten. Een oudere vrouw met een paar boodschappen onder haar arm zegt tegen hem: ‘Wat ziet het er schoon uit’, waarop hij vervolgens enthousiast in gesprek gaat. Ook heeft Haars een zelfgeknutseld bakje met besjes gekregen van twee kinderen. “Om mij welkom te heten”, zegt hij dankbaar.

Lokale verbinding
Haars heeft zijn best gedaan om de mensen in Harmelen te laten zien dat Plus Harmelen geen filiaal meer is, maar een supermarkt met een ondernemer erin. “Ik ben bij verschillende basisscholen langs geweest om mezelf voor te stellen. Daarnaast heb ik het hoofdsponsorship bij de voetbalvereniging overgenomen. Daar vernam ik dat de factuur voorheen wel betaald werd, maar dat ze verder nooit iets hoorden. Ik heb mijn gezicht laten zien bij een groot jeugdtoernooi. Daar heb ik fruit gesponsord voor alle kinderen en gebakjes uitgedeeld aan de vrijwilligers. Ik vind het belangrijk om die lokale verbinding op te zoeken. Het begint langzaam rond te gaan in het dorp dat het een ondernemerswinkel is, en dat wordt behoorlijk toegejuicht. Het is een supergezellig dorp en mensen hebben echt wat voor elkaar over.”
Naast de lokale verbinding wil de ondernemer zich onderscheiden door zelf mee te helpen in de winkel. “Mensen vinden het toch vaak leuk als de ondernemer zelf ook zichtbaar is”, aldus Haars.
Wat betreft ontwikkelingen hoeft hij niet trendsettend te zijn. “Helemaal niet in deze fase van mijn ondernemerschap”, zegt hij stellig. “Er moet nu ook gewoon geld verdiend worden, dus ik laat anderen de trends zetten en de kinderziektes eruit slopen, dan adopteer ik ze wel als ze succesvol zijn. Dat is hoe ik er nu naar kijk, maar misschien over vijf jaar zit ik in een andere situatie en word ik zelf trendsetter.”

Gemak
Er zijn verschillende thema’s die de supermarktondernemer momenteel belangrijk vindt. Het eerste thema is gemak. Om hierop in te spelen heeft hij gezorgd dat de winkelwagentjes toegankelijk zijn zonder muntje. “Dat gemak wil ik doorzetten in de hele winkel; goede bezetting bij de kassa en dat het makkelijk is om te manoeuvreren door de winkel. Een ander thema dat speelt: het vinden en houden van personeel. Ik denk dat iedereen daarmee te maken heeft en de verdienmodellen staan natuurlijk onder druk. Ik denk wel dat AI en geautomatiseerde processen het in de toekomst makkelijker gaan maken”, meent Haars.
Behalve het stimuleren van lokale verbinding en het neerzetten van een goede winkel, wil Haars in de toekomst op kleine schaal iets doen met het maken van salades, wraps, broodjes en misschien pizza’s. “Het wordt niet zo groot als die megamakerijen die je her en der ziet, want daar lenen de winkel en de omzet zich niet voor, maar er zit hier wel een interessante klantengroep. Ik verwacht dat zij interesse hebben in lekkere, verse producten. Dat is echter iets voor na de vakantie. Eerst gaan we ons focussen op de winkel, dat die er goed bij staat.”

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.