Bruin-en-volkoren.jpg Het brood gebruikt bij het smaakonderzoek van Normec Foodcare. Links een snee bruinbrood, rechts volkorenbrood. Foto: Normec Foodcare/NBC

Onderzoek

Nederlanders waarderen volkorenbrood hetzelfde als bruinbrood

WAGENINGEN – Onlangs liet het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC)een smaaktest uitvoeren door onderzoeksbureau Normec Foodcare tussen bruinbrood en volkorenbrood. De deelnemers proefden en roken tijdens de blinde proef nauwelijks verschil tussen beide broodsoorten. Toch zien veel Nederlanders volkorenbrood voornamelijk als een gezonde optie en niet als de lekkerste optie.

Redactie |

In ons land wordt meer volkorenbrood gegeten dan bruinbrood. Iets meer dan de helft, 55% tegen 43%, bestaat uit volkorenbrood. Dat blijkt uit onderzoek van GfK en dat is goed nieuws vindt ook Linda van Zonsbeek, kennisspecialist voeding & gezondheid van het NBC. “Volkorenbrood is op elk moment van de dag een goede keuze. Het geeft je de energie en voedingsstoffen om er volop tegenaan te gaan. En het is ook gewoon heel lekker, blijkt uit dit onderzoek. Switchen van bruin naar volkorenbrood is echt een hele kleine moeite. En het levert ook nog gezondheidswinst op. Hoe makkelijk kan de meest gezonde keuze zijn?”

Bruinbrood wordt gemaakt van bloem en volkorenmeel, volkorenbrood alleen van volkorenmeel. Ook wordt in volkorenbrood de hele graankorrel gebruikt, van kiem tot zemel. Het bevat dan ook de meeste voedingsstoffen en 28%  meer vezels dan gewoon bruinbrood. ‘’Vezels zijn onmisbaar voor een gezonde darmwerking. Ze voeden je microbioom, zodat miljarden bacteriën goed kunnen functioneren. We weten bovendien dat veel ziekten in de darmen beginnen of een relatie hebben met darmgezondheid. Niet alleen spijsverteringsziekten, maar ook ziekten zoals diabetes type 2. Daarom is het belangrijk dat we meer vezels eten, bijvoorbeeld uit volkorenbrood”, zegt Marianne Rook, gezondheidsvoorlichter Maag Lever Darm Stichting.

Bron: Levensmiddelenkrant