iStock-1433432507 (1).jpg

Onderzoek

Kwart hoofdmaaltijden is vegetarisch

DEN HAAG – Nederlanders aten vorig jaar bij de hoofdmaaltijd in een kwart van alle gevallen vegetarisch. Dat is een van de uitkomsten van de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2023 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor het eerst zijn hierin vragen gesteld over de zeven hoofdmaaltijden die mensen per week eten.

Gerard van Oosbree |

Iets minder dan een derde van de Nederlanders at vorig jaar nooit een vegetarische hoofdmaaltijd, terwijl zo’n 3% van de bevolking juist altijd vegetarisch at. Het merendeel van de hoofdmaaltijden bevat nog altijd dierlijke eiwitten, voor 63% is dat vlees en voor 12% is dat vis. Er wordt dus door het overgrote deel van de mensen in ons land nog vlees gegeten, maar dat gebeurt lang niet meer elke dag. Uit het onderzoek blijkt verder dat het percentage mensen dat helemaal geen vlees eet 5% is. Van de bevolking eet 2% als pescotariër nog wel vis. Vegetariërs – die dus geen vlees en vis eten – zijn goed voor 2%. En 0,5% van de bevolking is veganist en eet dus volledig plantaardig. Gemiddeld bestaat de eiwitconsumptie per persoon voor 43% uit plantaardige eiwitten.

"Voor het eerst onderzoek naar warm eten van Nederlanders"

Opleidingsniveau
Het eetpatroon van Nederlanders hangt samen met het opleidingsniveau. Hoe hoger de opleiding, hoe minder vaak ze vlees of vis eten. Uit de enquête komt naar voren dat van de volwassenen met een universitaire opleiding bijna de helft altijd of minstens drie keer per week een vegetarische hoofdmaaltijd eet. Voor hbo-opgeleiden is dat 32% en bij volwassenen met alleen een middelbareschoolopleiding is dat gezakt naar 19%.
Ook leeftijd speelt een rol. Mensen tussen de 25 en 35 jaar eten relatief vaak een vegetarische maaltijd. Voor 32% in deze leeftijdsgroep is dat altijd of minstens drie keer per week. Er is ook verschil tussen mannen en vrouwen. Een derde van de vrouwen is vegetariër, pescotariër of flexitariër. Bij mannen is dat minder dan een kwart.
Als reden om minder of geen vlees te eten werd in 2023 voornamelijk het milieu opgegeven. In 2020 was dat nog gezondheid. De hoge voedselprijzen speelden vorig jaar ook een grote rol in de keuze om geen of beperkter vlees te eten. De enquête is een samenwerking van het CBS met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Voedingscentrum.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.